Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
-
koballo
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 29 wrz 2011, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin
Post
autor: koballo »
Uzasadnij, że liczba \(\displaystyle{ m= \sqrt{3+2 \sqrt{2} } + \sqrt{6-4 \sqrt{2} }}\) jest całkowita
-
Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Post
autor: Igor V »
Przedstaw wyrażenia podpierwiastkowe w postaci kwadratu sumy lub różnicy.
-
kamil13151
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Post
autor: kamil13151 »
\(\displaystyle{ \sqrt{3+2 \sqrt{2} } =\sqrt{(1+ \sqrt{2})^2 }}\) Tak samo drugi.