suma oraz największy wspólny dzielnik

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

suma oraz największy wspólny dzielnik

Post autor: Chromosom »

Suma dwóch liczb dodatnich jest równa 252, a ich największy wspólny dzielnik jest równy 21. Wyznacz te liczby.

Nie znam się na teorii liczb, ale takie jest zadanie domowe. Proszę o pomoc bez wprowadzania działań takich jak kongruencje, bo i tak nic mi to nie da. Dziękuję.
Xitami

suma oraz największy wspólny dzielnik

Post autor: Xitami »

\(\displaystyle{ a+b=252\\
\gcd(a, b)=21\\
a=21a'\\
b=21b'}\)


podstaw, przestaw i zostanie ci kilka możliwości, z których musisz odrzucić te których wspólny podzielnik jest różny of 1, bo wtedy nwd(a,b)>21
ja mam 3 rozwiązania
AksonO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 11 sty 2012, o 23:25
Płeć: Kobieta
Pomógł: 1 raz

suma oraz największy wspólny dzielnik

Post autor: AksonO »

Mnie również wychodzi, ze NWD jest liczba 7.
Zrob sobie tabelke, dziel kolejno przez 2.
Przy pewnym poziomie(przy 4) bedziesz musial podzielic przez 7.
( 21:7 )
To jest poprawna odp.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

suma oraz największy wspólny dzielnik

Post autor: norwimaj »

Xitami pisze: ja mam 3 rozwiązania
Ja mam \(\displaystyle{ 4}\).

Skoro \(\displaystyle{ a'+b'=12}\) oraz \(\displaystyle{ \nwd(a',b')=1}\), to \(\displaystyle{ (a',b')\in\{(1,11),(5,7),(7,5),(11,1)\}}\).
ODPOWIEDZ