Wykazanie dwóch nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
Wykazanie dwóch nierówności
a) dla każdej liczby rzeczywistej zachodzi nierówność \(\displaystyle{ 4a ^{2} +1 \ge 4a}\)
b) jeśli a i b są liczbami tego samego znaku, to \(\displaystyle{ \frac{a}{b}+ \frac{b}{a} \ge 2}\)
W podpunkcie a mam rozwiązać nierówność ?
b) jeśli a i b są liczbami tego samego znaku, to \(\displaystyle{ \frac{a}{b}+ \frac{b}{a} \ge 2}\)
W podpunkcie a mam rozwiązać nierówność ?
Ostatnio zmieniony 5 paź 2011, o 22:16 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
Wykazanie dwóch nierówności
a) funkcja kwadratowa. Zastanów się, kiedy \(\displaystyle{ f(x) \ge 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Wykazanie dwóch nierówności
b)
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}+ \frac{b}{a} \ge 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^2+b^2}{ab}\ge 2}\)
\(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są tego samego znaku, ich iloczyn jest dodatni, więc można pomnożyć obie strony przez \(\displaystyle{ ab}\)
\(\displaystyle{ a^2+b^2\ge 2ab}\)
\(\displaystyle{ a^2+b^2-2ab\ge0}\)
\(\displaystyle{ (a-b)^2\ge0}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}+ \frac{b}{a} \ge 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^2+b^2}{ab}\ge 2}\)
\(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są tego samego znaku, ich iloczyn jest dodatni, więc można pomnożyć obie strony przez \(\displaystyle{ ab}\)
\(\displaystyle{ a^2+b^2\ge 2ab}\)
\(\displaystyle{ a^2+b^2-2ab\ge0}\)
\(\displaystyle{ (a-b)^2\ge0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
Wykazanie dwóch nierówności
Dziwny mi się zdaje ten dowód:) Ale dziękuje:) A możesz jeszcze pomóc w podpunkcie a ?
Ostatnio zmieniony 5 paź 2011, o 22:18 przez major37, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Wykazanie dwóch nierówności
a)
\(\displaystyle{ 4a ^{2} +1 \ge 4a}\)
\(\displaystyle{ 4a ^{2} -4a+1 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ (2a - 1)^2\ge 0}\)-- dzisiaj, o 22:19 --Czemu dziwny?
\(\displaystyle{ 4a ^{2} +1 \ge 4a}\)
\(\displaystyle{ 4a ^{2} -4a+1 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ (2a - 1)^2\ge 0}\)-- dzisiaj, o 22:19 --Czemu dziwny?
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
Wykazanie dwóch nierówności
Inne zadania to ja robiłem że postawiałem teze i później jej dowód. Chodzi o to, że rozwiązanie miałem podane tylko musiałem do niego dojść. A to co Ty zrobiłaś to tylko przekształcenia i za przeproszeniem kurcze nie wiem kiedy jakiej metody użyć:)-- 5 paź 2011, o 22:24 --Jak jesteśmy to żeby nie zakładać nowego tematu. Jak mam nierówność wielomianową np \(\displaystyle{ (x-1)(ax ^{2}+bx+c)}\) I tak że te równanie kwadratowe nie ma rozwiązań to jak zapisać przedziały albo narysować uproszczony wykres ?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Wykazanie dwóch nierówności
Dowdzenie nierówności jest prostsze, jeżeli zapisze się je tak, żeby po lewej stronie było zero.
Potem prawą stronę trzeba tak przekształcić, żeby mieć pewność, że ejst ona \(\displaystyle{ >, \ge ,< ,\le}\) zeru-- dzisiaj, o 22:32 --Uproszczony wykres, czy wężyk potrzebny do odczytania rozwiązania?
Potem prawą stronę trzeba tak przekształcić, żeby mieć pewność, że ejst ona \(\displaystyle{ >, \ge ,< ,\le}\) zeru-- dzisiaj, o 22:32 --Uproszczony wykres, czy wężyk potrzebny do odczytania rozwiązania?
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
Wykazanie dwóch nierówności
Ja zawsze robiłem siatkom znaków:) Ale wtedy miałem wszystkie pierwiastki i wtedy rysowałem wykres i pisałem przedziały:) A tu znam tylko jeden pierwiastek i nie wiem co dalej ?