Witam
Proszę o pomoc z zadaniem. Zadanie na poziomie gimnazjum.
Oblicz sumę liczb
\(\displaystyle{ a) \sqrt{80}, \sqrt{75}}\)
\(\displaystyle{ b) \sqrt{20}, \sqrt{72}}\)
\(\displaystyle{ c) \sqrt[3]{16}, \sqrt[3]{24}}\)
Oblicz różnicę liczb
\(\displaystyle{ a) \sqrt{112}, \sqrt{250}}\)
\(\displaystyle{ c) \sqrt[3]{54}, \sqrt[3]{-40}}\)
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Oblicz sumę liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 wrz 2010, o 18:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ptb
- Podziękował: 1 raz
Oblicz sumę liczb
Dziękuję za odpowiedź, ale niestety nadal nie jestem wstanie rozwiązać tego zadania.
Proszę jeżeli to możliwe o jakąś inna wskazówkę.
Proszę jeżeli to możliwe o jakąś inna wskazówkę.
Oblicz sumę liczb
\(\displaystyle{ 80=4 \cdot 4 \cdot 5\\
75=3 \cdot 5 \cdot 5\\
\sqrt{4^2 \cdot 5}+ \sqrt{3 \cdot 5^2}=?}\)
75=3 \cdot 5 \cdot 5\\
\sqrt{4^2 \cdot 5}+ \sqrt{3 \cdot 5^2}=?}\)