czy jest rowne 1
czy jest rowne 1
Wykaż, że liczba \(\displaystyle{ a= \frac{1}{ \sqrt[3]{3}- \sqrt[3]{2} } - \sqrt[3]{9} - \sqrt[3]{4} - \sqrt[3]{6}}\) jest równa 1.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
czy jest rowne 1
Tylko że ta liczba jest równa \(\displaystyle{ 0}\).
Kod: Zaznacz cały
http://www.wolframalpha.com/input/?i=1%2F%283%5E%281%2F3%29-2%5E%281%2F3%29%29-9%5E%281%2F3%29-4%5E%281%2F3%29-6%5E%281%2F3%29
czy jest rowne 1
\(\displaystyle{ f= \sqrt[3]{54} + \sqrt[3]{250} - \sqrt[3]{1024}}\)
Uprość wyrażenie
Uprość wyrażenie
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 13:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 3 razy
czy jest rowne 1
Sprowadź do wspólnego mianownika, rzeczywiście Ci się wyzeruje.lusieq pisze:Wykaż, że liczba \(\displaystyle{ a= \frac{1}{ \sqrt[3]{3}- \sqrt[3]{2} } - \sqrt[3]{9} - \sqrt[3]{4} - \sqrt[3]{6}}\) jest równa 1.