Udowodnij Zadania na udowadnianie twierdzeń.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 20 lut 2011, o 14:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Udowodnij Zadania na udowadnianie twierdzeń.
1.Udowodnij, że różnica czwartych potęg dwóch liczb z których pierwsza przy dzieleniu przez 5 daje resztę 1 a druga 2 jest wielokrotnością 5.
2. wykaż, że różnica kwadratów dowolnej liczby pierwszej większej od 3 i liczby pierwszej parzystej jest podzielna przez3
Dziękuję z góry, jeśli zły temat przepraszam, ale jestem nowy.
2. wykaż, że różnica kwadratów dowolnej liczby pierwszej większej od 3 i liczby pierwszej parzystej jest podzielna przez3
Dziękuję z góry, jeśli zły temat przepraszam, ale jestem nowy.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Udowodnij Zadania na udowadnianie twierdzeń.
1.
\(\displaystyle{ 5k+1}\) - I liczba
\(\displaystyle{ 5n+2}\) - II liczba
\(\displaystyle{ (5k+1)^4-(5n+2)^4=[(5k+1)^2+((5n+2))^2][(5k+1)^2-((5n+2))^2]=(25k^2 + 10k + 25n^2 + 20n + 5)(25k^2 + 10k - 25n^2 - 20n - 3)=5(5k^2 + 2k + 5n^2 + 4n + 1)(25k^2 + 10k - 25n^2 - 20n - 3)}\)
Jeśli chodzi o drugie to jedyną liczbą pierwszą parzystą jest \(\displaystyle{ 2}\).
\(\displaystyle{ p}\) - liczba pierwsza (\(\displaystyle{ p>3}\))
Trzeba więc udowodnić, że \(\displaystyle{ p^2-2^2}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ 3}\), ale niestety na to pomysłu nie mam.
\(\displaystyle{ 5k+1}\) - I liczba
\(\displaystyle{ 5n+2}\) - II liczba
\(\displaystyle{ (5k+1)^4-(5n+2)^4=[(5k+1)^2+((5n+2))^2][(5k+1)^2-((5n+2))^2]=(25k^2 + 10k + 25n^2 + 20n + 5)(25k^2 + 10k - 25n^2 - 20n - 3)=5(5k^2 + 2k + 5n^2 + 4n + 1)(25k^2 + 10k - 25n^2 - 20n - 3)}\)
Jeśli chodzi o drugie to jedyną liczbą pierwszą parzystą jest \(\displaystyle{ 2}\).
\(\displaystyle{ p}\) - liczba pierwsza (\(\displaystyle{ p>3}\))
Trzeba więc udowodnić, że \(\displaystyle{ p^2-2^2}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ 3}\), ale niestety na to pomysłu nie mam.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 20 lut 2011, o 14:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Udowodnij Zadania na udowadnianie twierdzeń.
Dziękuję bardzo, a mogłaby mi Pani pomóc jeszcze z zadaniami:
1. Udowodnij, że dla dowolnych liczb całkowitych a i b ab(a+b) jest parzysta.
2. Udowodnij, że reszta z dzielenia przez 30 dowolnej liczby pierwszej wynosi albo jeden albo jest liczbą pierwszą.
Dziękuje z góry.
1. Udowodnij, że dla dowolnych liczb całkowitych a i b ab(a+b) jest parzysta.
2. Udowodnij, że reszta z dzielenia przez 30 dowolnej liczby pierwszej wynosi albo jeden albo jest liczbą pierwszą.
Dziękuje z góry.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Udowodnij Zadania na udowadnianie twierdzeń.
Mam to drugie.
Każda liczba pierwsza większa od 3 jest postaci \(\displaystyle{ 6n-1}\) lub \(\displaystyle{ 6n+1}\)dla pewnej liczby naturalnej.
(dowód 'pomocniczy' masz na PW)
\(\displaystyle{ p^2-2^2=(6n-1)^2-4=36n^2 - 12n + 1-4=36n^2 - 12n - 3=3(12n^2-4n-1)}\)
lub
\(\displaystyle{ p^2-2^2=(6n+1)^2-4=36n^2 +12n + 1-4=36n^2 +12n - 3=3(12n^2+4n-1)}\)
-- dzisiaj, o 16:54 --
a) obie liczby są parzyste
b) obie liczby są nieparzyste
c) jedna z liczb jest parzysta druga nieparzysta (w przypadku, gdy badamy \(\displaystyle{ ab(a+b)}\)bez znaczenia która)
a)
\(\displaystyle{ a=2n}\)
\(\displaystyle{ b=2m}\)
\(\displaystyle{ ab(a+b)=2n \cdot 2m(2n+2m)=8nm(n+m)}\) <- liczba parzysta
b)
\(\displaystyle{ a=2n+1}\)
\(\displaystyle{ b=2m+1}\)
\(\displaystyle{ ab(a+b)=(2n +1)\cdot (2m+1)[(2n+1)+(2m+1)]=(2n +1)\cdot (2m+1)[2n+2m+2]=2(2n +1)\cdot (2m+1)(n+m+1)}\)<- liczba parzysta
c)
\(\displaystyle{ a=2n}\)
\(\displaystyle{ b=2m+1}\)
\(\displaystyle{ ab(a+b)=2n \cdot (2m+1)(2n+2m+1)}\)<- liczba parzysta
-- dzisiaj, o 17:21 --
Trzeba wykazać, że \(\displaystyle{ p=30n+1}\), lub \(\displaystyle{ p=30n+p_1}\), gdzie \(\displaystyle{ p_1}\) liczba piewrsza.
Każdą liczbę naturalną możemy zapisać w postaci \(\displaystyle{ m=30k+r}\), gdzie \(\displaystyle{ k}\) jest pewną liczbą całkowitą, a \(\displaystyle{ r\in\left\{ 0,1,2,...,29\right\}}\) jest resztą z dzielenia liczby przez 30.
Zauważmy, że jeżeli \(\displaystyle{ r}\) jest jedną z liczb: \(\displaystyle{ 0,2,4,...,28}\) to \(\displaystyle{ m=30k+r}\) jest liczbą parzystą.
Jeżeli \(\displaystyle{ r}\) jest jedną z liczb: \(\displaystyle{ 0,3,6,...,27}\) to \(\displaystyle{ m=30k+r}\) jest liczbą podzielną przez \(\displaystyle{ 3}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ r}\) jest jedną z liczb: \(\displaystyle{ 0,4,8,...,28}\) to \(\displaystyle{ m=30k+r}\) jest liczbą podzielną przez \(\displaystyle{ 4}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ r}\) jest jedną z liczb: \(\displaystyle{ 0,5,10,15,20,25}\) to \(\displaystyle{ m=30k+r}\) jest liczbą podzielną przez \(\displaystyle{ 5}\).
Oznacza to, że dla liczby pierwszej \(\displaystyle{ r}\) musi być jedną z liczb: \(\displaystyle{ 1,7,11,13,17,19,23,29}\)
Każda liczba pierwsza większa od 3 jest postaci \(\displaystyle{ 6n-1}\) lub \(\displaystyle{ 6n+1}\)dla pewnej liczby naturalnej.
(dowód 'pomocniczy' masz na PW)
\(\displaystyle{ p^2-2^2=(6n-1)^2-4=36n^2 - 12n + 1-4=36n^2 - 12n - 3=3(12n^2-4n-1)}\)
lub
\(\displaystyle{ p^2-2^2=(6n+1)^2-4=36n^2 +12n + 1-4=36n^2 +12n - 3=3(12n^2+4n-1)}\)
-- dzisiaj, o 16:54 --
Mogą zajść przypadki:Rethie pisze: 1. Udowodnij, że dla dowolnych liczb całkowitych a i b ab(a+b) jest parzysta.
a) obie liczby są parzyste
b) obie liczby są nieparzyste
c) jedna z liczb jest parzysta druga nieparzysta (w przypadku, gdy badamy \(\displaystyle{ ab(a+b)}\)bez znaczenia która)
a)
\(\displaystyle{ a=2n}\)
\(\displaystyle{ b=2m}\)
\(\displaystyle{ ab(a+b)=2n \cdot 2m(2n+2m)=8nm(n+m)}\) <- liczba parzysta
b)
\(\displaystyle{ a=2n+1}\)
\(\displaystyle{ b=2m+1}\)
\(\displaystyle{ ab(a+b)=(2n +1)\cdot (2m+1)[(2n+1)+(2m+1)]=(2n +1)\cdot (2m+1)[2n+2m+2]=2(2n +1)\cdot (2m+1)(n+m+1)}\)<- liczba parzysta
c)
\(\displaystyle{ a=2n}\)
\(\displaystyle{ b=2m+1}\)
\(\displaystyle{ ab(a+b)=2n \cdot (2m+1)(2n+2m+1)}\)<- liczba parzysta
-- dzisiaj, o 17:21 --
Trochę chyba naciągane, ale innego pomysłu nie mam. (wzorowałam się na tym dowodzie, do którego linka wysłałam na PW)Rethie pisze: 2. Udowodnij, że reszta z dzielenia przez 30 dowolnej liczby pierwszej wynosi albo jeden albo jest liczbą pierwszą.
Trzeba wykazać, że \(\displaystyle{ p=30n+1}\), lub \(\displaystyle{ p=30n+p_1}\), gdzie \(\displaystyle{ p_1}\) liczba piewrsza.
Każdą liczbę naturalną możemy zapisać w postaci \(\displaystyle{ m=30k+r}\), gdzie \(\displaystyle{ k}\) jest pewną liczbą całkowitą, a \(\displaystyle{ r\in\left\{ 0,1,2,...,29\right\}}\) jest resztą z dzielenia liczby przez 30.
Zauważmy, że jeżeli \(\displaystyle{ r}\) jest jedną z liczb: \(\displaystyle{ 0,2,4,...,28}\) to \(\displaystyle{ m=30k+r}\) jest liczbą parzystą.
Jeżeli \(\displaystyle{ r}\) jest jedną z liczb: \(\displaystyle{ 0,3,6,...,27}\) to \(\displaystyle{ m=30k+r}\) jest liczbą podzielną przez \(\displaystyle{ 3}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ r}\) jest jedną z liczb: \(\displaystyle{ 0,4,8,...,28}\) to \(\displaystyle{ m=30k+r}\) jest liczbą podzielną przez \(\displaystyle{ 4}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ r}\) jest jedną z liczb: \(\displaystyle{ 0,5,10,15,20,25}\) to \(\displaystyle{ m=30k+r}\) jest liczbą podzielną przez \(\displaystyle{ 5}\).
Oznacza to, że dla liczby pierwszej \(\displaystyle{ r}\) musi być jedną z liczb: \(\displaystyle{ 1,7,11,13,17,19,23,29}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 518
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczewsko
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 67 razy
Udowodnij Zadania na udowadnianie twierdzeń.
Jeżeli p jest większe od 3 i jest liczbą pierwszą to zachodzi:Rethie pisze: 2. wykaż, że różnica kwadratów dowolnej liczby pierwszej większej od 3 i liczby pierwszej parzystej jest podzielna przez3
\(\displaystyle{ p^2\equiv_{3} 1}\)
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Udowodnij Zadania na udowadnianie twierdzeń.
To jest teza...exupery pisze:Jeżeli p jest większe od 3 i jest liczbą pierwszą to zachodzi:Rethie pisze: 2. wykaż, że różnica kwadratów dowolnej liczby pierwszej większej od 3 i liczby pierwszej parzystej jest podzielna przez3
\(\displaystyle{ p^2\equiv_{3} 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 20 lut 2011, o 14:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Udowodnij Zadania na udowadnianie twierdzeń.
Dziękuję
Mam jeszcze prośbę o rozwiązanie banalnego zadania ale jakoś nie mam pomysłu.
Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej n liczba n(n+1)(2n+1) jest podzielna przez 6.
Mam jeszcze prośbę o rozwiązanie banalnego zadania ale jakoś nie mam pomysłu.
Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej n liczba n(n+1)(2n+1) jest podzielna przez 6.
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Udowodnij Zadania na udowadnianie twierdzeń.
Masz więc pokazać podzielność przez 2 i 3, przez 2 wynika od razu z tego, że mamy iloczyn \(\displaystyle{ n(n+1)}\) co jest iloczynem dwóch kolejnych liczb całkowitych, w których zawsze znajdzie się jedna liczba podzielna przez 2. Zostało pokazać podzielność przez 3, jeżeli \(\displaystyle{ n=3k}\) to \(\displaystyle{ 3|n}\), jeżeli \(\displaystyle{ n=3k+1}\) to \(\displaystyle{ 3 | 2n+1}\) a jeżeli \(\displaystyle{ n=3k+2}\) to \(\displaystyle{ 3 | n+1}\) więc liczba ta dzieli się przez \(\displaystyle{ 2\cdot 3=6}\) cnd.
-
- Użytkownik
- Posty: 518
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczewsko
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 67 razy
Udowodnij Zadania na udowadnianie twierdzeń.
czemu to niby jest teza? wg mnie to jest wskazówka, jeżeli udowodni to co napisałem to będzie w domu:)
Szkic dowodu:
\(\displaystyle{ p=3k+1 \\ p^2=(3k+1)^2=9k^2+6k+1 \rightarrow p^2\equiv_{3}1}\)
analogicznie dla \(\displaystyle{ p=3k+2}\)
Szkic dowodu:
\(\displaystyle{ p=3k+1 \\ p^2=(3k+1)^2=9k^2+6k+1 \rightarrow p^2\equiv_{3}1}\)
analogicznie dla \(\displaystyle{ p=3k+2}\)
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Udowodnij Zadania na udowadnianie twierdzeń.
To jest równoważne tezie Mamy dowieść, że \(\displaystyle{ 3 | p^2 - 4 \Leftrightarrow p^2 \equiv 4 \equiv 1 \pmod{3}}\) a to jest to co napisałeś