Wykaż, że liczba jest naturalna

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
lusieq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 14 wrz 2011, o 19:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz

Wykaż, że liczba jest naturalna

Post autor: lusieq »

Wykaż, że liczba \(\displaystyle{ a= \frac{1}{ \sqrt[3]{3}- \sqrt[3]{2} } - \sqrt[3]{9} - \sqrt[3]{4} - \sqrt[3]{6}}\) jest liczbą naturalną.

prosze o rozwiązanie bo wychodzą mi dziwne liczby;/
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2011, o 21:34 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Wykaż, że liczba jest naturalna

Post autor: Lbubsazob »

Po usunięciu niewymierności dostaniesz:
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt[3]{3}- \sqrt[3]{2} } =\frac{\left( \sqrt[3]{3}^2+\sqrt[3]{3} \cdot\sqrt[3]{2}+\sqrt[3]{2}^2 \right)}{ \left( \sqrt[3]{3}- \sqrt[3]{2}\right)\left( \sqrt[3]{3}^2+\sqrt[3]{3} \cdot\sqrt[3]{2}+\sqrt[3]{2}^2 \right) } = \\ \\ =\frac{\left( \sqrt[3]{3}^2+\sqrt[3]{3} \cdot\sqrt[3]{2}+\sqrt[3]{2}^2 \right)}{\sqrt[3]{3}^3-\sqrt[3]{2}^3}=\left( \sqrt[3]{3}^2+\sqrt[3]{3} \cdot\sqrt[3]{2}+\sqrt[3]{2}^2 \right) =\sqrt[3]{9}+\sqrt[3]{6}+\sqrt[3]{4}}\)
lusieq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 14 wrz 2011, o 19:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz

Wykaż, że liczba jest naturalna

Post autor: lusieq »

I jak je dodać?;/
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Wykaż, że liczba jest naturalna

Post autor: Lbubsazob »

Nie musisz tego dodawać. Teraz zostało Ci:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{9}+\sqrt[3]{6}+\sqrt[3]{4} - \sqrt[3]{9} - \sqrt[3]{4} - \sqrt[3]{6} =0}\)
ODPOWIEDZ