Zamiana rozwinięcia okresowego na ułamek

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
MathMaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 23 paź 2009, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 80 razy

Zamiana rozwinięcia okresowego na ułamek

Post autor: MathMaster »

Mam takie zadanie...

Oblicz 8% wartości wyrażenia:
\(\displaystyle{ \frac{[0,(74)+0,0(52)+0,2(3)]: \frac{1}{60} }{( \frac{2}{3}+ \frac{3}{4}- \frac{11}{12}- \frac{1}{6}+ \frac{7}{24}) \cdot 2,20(4)}}\)

Nie mogę znaleźć sposobu...
Poza tym nie wiem nawet jak zamienić liczbę z rozwinięciem nieskończonym okresowym na ułamek.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Zamiana rozwinięcia okresowego na ułamek

Post autor: bartek118 »

No to na przykładzie:

\(\displaystyle{ x=0,(3) \\
10x=3,(3) \\
9x=3,(3)-x \\
9x=3,(3)-0,(3) \\
9x=3 \\
x= \frac{1}{3} \\}\)
ODPOWIEDZ