Wykaż, że liczba jest nieparzysta

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Vasterad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 24 wrz 2011, o 15:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy
Podziękował: 3 razy

Wykaż, że liczba jest nieparzysta

Post autor: Vasterad »

Witam, mam problem z jednym przykładem.

Wykaż, że liczba jest nieparzysta:
\(\displaystyle{ 2 \cdot 3^{5}+3^{6}+3^{7}+3^{8}}\)
Awatar użytkownika
Erurikku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 1 lip 2011, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 46 razy

Wykaż, że liczba jest nieparzysta

Post autor: Erurikku »

\(\displaystyle{ 3^{5} \cdot (2 + 3 + 9 + 27) = 3^{5} \cdot 41}\)

Rozpatrywana liczba jest iloczynem dwóch liczb nieparzystych więc musi być nieparzysta.
Vasterad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 24 wrz 2011, o 15:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy
Podziękował: 3 razy

Wykaż, że liczba jest nieparzysta

Post autor: Vasterad »

Hm, tak zrobiłem, ale byłem przekonany, że to błędne rozwiązanie. Dziękuję.
ODPOWIEDZ