Problem z twierdzeniem

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
karoufolec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 26 kwie 2011, o 11:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 13 razy

Problem z twierdzeniem

Post autor: karoufolec »

mam problem ze zrozumieniem tego twierdzenia:
Liczba naturalna jest podzielna przez 11 wtedy i tylko w tedy, gdy różnica sum jej cyfr stojących na miejscach nieparzystych jest podzielna przez 11

a)Sprawdź czy libcza 842963 jest podzielna przez 11

proszę o pilną pomoc
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Problem z twierdzeniem

Post autor: kamil13151 »

To nie jest pełne twierdzenie, nic dziwnego że go zrozumieć nie możesz.
Różnica sumy cyfr stojących na pozycji nieparzystych (licząc od lewej) i sumy cyfr stojących na miejscach parzystych jest liczbą podzielną przez 11.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Problem z twierdzeniem

Post autor: Lbubsazob »

page.php?p=kompendium-cechy-podzielnosci

Żeby \(\displaystyle{ 842963}\) było podzielne przez \(\displaystyle{ 11}\), musi zachodzić:
\(\displaystyle{ (8+2+6)-(4+9+3) =11x \\
0=11x \Rightarrow x=0}\)

Zatem \(\displaystyle{ 842963}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ 11}\).
ODPOWIEDZ