\(\displaystyle{ -4a+4b+4c=a^{3}
4a-4b+4c=b^{3}
4a+4b-4c=c^{3}}\)
rozwiązać układ równań
doszedłem do tego, że
\(\displaystyle{ \left( b-c\right)\left( 8+b ^{2} + c^{2}+bc \right) =0}\)
i teraz \(\displaystyle{ b=c}\) lub\(\displaystyle{ \left( 8+b ^{2} + c^{2}+bc \right) =0}\)
problem w tym że nie wiem jak uprościć ten drugi nawias żeby coś z tego wyszło
układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
układ równań
\(\displaystyle{ b^2 + bc + c^2 + 8 = 0}\)
Rozważmy trójmian kwadratowy względem \(\displaystyle{ b}\).
\(\displaystyle{ \Delta = c^2 - 4(c^2 + 8) = -3c^2 - 32}\).
Co możesz zatem powiedzieć o jego pierwiastkach?
Rozważmy trójmian kwadratowy względem \(\displaystyle{ b}\).
\(\displaystyle{ \Delta = c^2 - 4(c^2 + 8) = -3c^2 - 32}\).
Co możesz zatem powiedzieć o jego pierwiastkach?