1) Udowodnić, że jeśli liczba całkowita \(\displaystyle{ k}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 3}\) i nie jest podzielna przez \(\displaystyle{ 2}\), to liczba \(\displaystyle{ k^2+7}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 8}\)
2) Udowodnić, że dla każdej liczby pierwszej \(\displaystyle{ p>3}\) prawdą jest, że \(\displaystyle{ 24|p^2-1}\)
W pierwszym napisałem:
\(\displaystyle{ k=3x\\
k=2y-1\\
m=k^2+7\\}\)
i próbowałem na różne sposoby przedstawić to w formie iloczynu \(\displaystyle{ 8}\) i czegoś, ale nijak mi nie wychodziło. A za drugie nawet nie wiem jak się zabrać, bo nie wiem jak wyrazić to, że liczba jest pierwsza. Proszę o pomoc.
Zadania na podzielność
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Zadania na podzielność
W pierwszym zauważ, że dana liczba musi być postaci \(\displaystyle{ k=6n+3}\)
W drugim zauważ, że \(\displaystyle{ p^2-1=(p-1)(p+1)}\) i te czynniki są kolejnymi liczbami parzystymi, a zatem jedna jest podzielna przez \(\displaystyle{ 2}\), a druga przez \(\displaystyle{ 4}\). Ponadto wśród trzech kolejnych liczb \(\displaystyle{ p-1,p,p+1}\) musi być jedna podzielna przez trzy i nie jest to \(\displaystyle{ p}\).
Q.
W drugim zauważ, że \(\displaystyle{ p^2-1=(p-1)(p+1)}\) i te czynniki są kolejnymi liczbami parzystymi, a zatem jedna jest podzielna przez \(\displaystyle{ 2}\), a druga przez \(\displaystyle{ 4}\). Ponadto wśród trzech kolejnych liczb \(\displaystyle{ p-1,p,p+1}\) musi być jedna podzielna przez trzy i nie jest to \(\displaystyle{ p}\).
Q.
Zadania na podzielność
\(\displaystyle{ (6n+3)^2+7=36n^2+36n+9+7=36n^2+36n+16=32n^2+32n+16+4n^2+4n=8(4n^2+4n+2)+4(n^2+n)=8(4n^2+4n+2)+4(n(n+1))}\)
Tylko tyle udało mi się wykombinować. Podzielność przez \(\displaystyle{ 8}\) byłaby wtedy, gdyby liczba \(\displaystyle{ (n(n+1))}\) była parzysta, a tak jest zawsze, bo to zawsze para liczby parzystej z nieparzystą, a iloczyn takich daje liczbę parzystą... Ale niezbyt ładnie to wygląda i na pewno jest jakiś lepszy sposób na pokazanie tego, prawda?
Tylko tyle udało mi się wykombinować. Podzielność przez \(\displaystyle{ 8}\) byłaby wtedy, gdyby liczba \(\displaystyle{ (n(n+1))}\) była parzysta, a tak jest zawsze, bo to zawsze para liczby parzystej z nieparzystą, a iloczyn takich daje liczbę parzystą... Ale niezbyt ładnie to wygląda i na pewno jest jakiś lepszy sposób na pokazanie tego, prawda?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Zadania na podzielność
W pierwszym możesz także wykorzystać sposób z drugiego, to znaczy zauważyć, że \(\displaystyle{ k^2+7=(k-1)(k+1)+8}\), a w iloczynie tych nawiasów jest liczba podzielna przez dwa i liczba podzielna przez cztery. W tej wersji łatwiej też widać, że założenie o podzielności przez trzy nie było potrzebne, wystarcza nieparzystość.
Q.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 262
- Rejestracja: 25 lut 2010, o 15:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wilno, Vilniaus rejonas.
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 7 razy
Zadania na podzielność
A nie wystarczyło tutaj tylko wyciągnąć 8 przed nawias i to już byłby koniec dowodu?\(\displaystyle{ (6n+3)^2+7=36n^2+36n+16}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Zadania na podzielność
Z 36-ciu ?Wrangler pisze:A nie wystarczyło tutaj tylko wyciągnąć 8 przed nawias i to już byłby koniec dowodu?\(\displaystyle{ (6n+3)^2+7=36n^2+36n+16}\)