Rozwiąż układ kongruencji

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
anders90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 18 lut 2011, o 12:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Rozwiąż układ kongruencji

Post autor: anders90 »

Witam, mam taki układ do rozwiązania i za bardzo nie wiem jak się za to wziąć. Prosiłbym o wszelką pomoc.

Rozwiąż układ kongruencji:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 2^{2011} \pmod{21} \\ x \equiv 5 \pmod{11} \\ x \equiv 3 \pmod{5}\end{cases}}\)

Z góry dziękuje za wszelką pomoc!

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2 cze 2016, o 21:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
michal17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 12 sie 2009, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 3 razy

Rozwiąż układ kongruencji

Post autor: michal17 »

wskazówka
\(\displaystyle{ 2 ^{6} \equiv1 \equiv2 ^{2010} (mod 21)}\)
zatem
\(\displaystyle{ x \equiv2 ^{2011} \equiv2 (mod 21)}\)

-- 10 wrz 2011, o 21:56 --

wskazówka 2
Skorzystaj z chińskiego twierdzenia o resztach.

-- 10 wrz 2011, o 22:26 --

Rozwiązanie
Z drugiej kongruencji wynika, że \(\displaystyle{ x=11i+5; i \in N}\)
Zauważmy że dla \(\displaystyle{ i=3}\) spełniona zostaje również trzecia kongruencja.
Zostaje nam do rozważenia układ:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 2 (mod 21) \\ x \equiv 38 (mod 55) \end{cases}}\)

Z drugiej kongruencji wynika że \(\displaystyle{ x=55l + 38; l \in N}\)
Szukamy takiego l aby zachodziłą również pierwsza kongruencja.

\(\displaystyle{ 55l+38 \equiv13l-4 \equiv2 (mod 21)}\)
Zauważmy że dla \(\displaystyle{ l=15}\) kongruencja jest spełniona

Zatem dla \(\displaystyle{ l=15}\) spełniona jest również 1 kongruencja
Czyli szukaną liczbą jest \(\displaystyle{ x=55 \cdot15 +38=863}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Rozwiąż układ kongruencji

Post autor: yorgin »

Rozwiązaniem nie jest jedna liczba, a cały zbiór. Zadanie nie podaje, by podać najmniejszą liczbę całkowitą dodatnią.

Dokładniej, każda liczba postaci

\(\displaystyle{ 1155k+863, k\in\mathbb{Z}}\)

jest rozwiązaniem układu.


Samo rozwiązanie przedstawione wyżej jest ok, ale zmierza w kierunku znalezienia jednej konkretnej wartości. Jeśli jednak autorowi tematu to wystarcza, to i ja nie będę się rozpisywać.
anders90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 18 lut 2011, o 12:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Rozwiąż układ kongruencji

Post autor: anders90 »

hej, dzięki panowie za zainteresowanie:)

jestem w trakcie przypominania sobie materiału po wakacjach do poprawki, więc będę wdzięczny yorgin, jakbyś to rozpisał jakoś tak, żebym odświeżył sobie pamięć i zrozumiał.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Rozwiąż układ kongruencji

Post autor: yorgin »

Moja metoda wygląda podobnie, jak poprzednika, pozwolę sobie również wykorzystać jego fragment rachunków, by przejść do uproszczonego układu:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 2(mod 21) \\ x \equiv 5 (mod 11) \\ x \equiv 3 (mod 5)\end{cases}}\)

Z ostatniego wynika, że

\(\displaystyle{ x=5k+3, k\in\mathbb{Z}}\)

Podstawiasz taką postać do drugiego równania:

\(\displaystyle{ 5k+3\equiv 5\mod 11}\)

skąd kolejno:

\(\displaystyle{ 10l\equiv 4\mod 11\\
k\equiv 7\mod 11}\)


czyli

\(\displaystyle{ k=11l+7, l\in\mathbb{Z}}\)

a stąd wracając z podstawieniami do \(\displaystyle{ x}\):

\(\displaystyle{ x=5(11l+7)+3=55l+38, l\in\mathbb{Z}}\)

Wykorzystamy tą postać do pierwszego równania:

\(\displaystyle{ 55l+38\equiv 2\mod 21}\)

i kolejno:

\(\displaystyle{ 13l\equiv 6 \mod 21 | \cdot 2\\
5l\equiv 12\mod 21 |\cdot 4\\
20l\equiv 48\mod 21\\
-l\equiv 6\mod 21\\
l\equiv 15\mod 21}\)


Zatem

\(\displaystyle{ l=21m+15, m\in\mathbb{Z}}\)

więc ostatecznie

\(\displaystyle{ x=55(21m+15)+38=1155+863m, m\in\mathbb{Z}}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Rozwiąż układ kongruencji

Post autor: »

Najbardziej elegancka metoda rozwiązywania takich układów kongruencji to metoda niezależnych reszt. Jej omówienie można znaleźć w Matematyce konkretnej (Graham, Knuth, Patashnik) - jest to nieco zgrabniejsze ujęcie tego samego co można znaleźć na Wikipedii.

Q.
michal17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 12 sie 2009, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 3 razy

Rozwiąż układ kongruencji

Post autor: michal17 »

yorgin pisze:Rozwiązaniem nie jest jedna liczba, a cały zbiór. Zadanie nie podaje, by podać najmniejszą liczbę całkowitą dodatnią.
Racja, moje niedopatrzenie.
anders90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 18 lut 2011, o 12:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Rozwiąż układ kongruencji

Post autor: anders90 »

Qń pisze:Najbardziej elegancka metoda rozwiązywania takich układów kongruencji to metoda niezależnych reszt. Jej omówienie można znaleźć w Matematyce konkretnej (Graham, Knuth, Patashnik) - jest to nieco zgrabniejsze ujęcie tego samego co można znaleźć na Wikipedii.

Q.
Qń, mam tą książkę. przeczytałem ten rozdział, ale za bardzo nie wiem jak to zastosować tutaj. czy mógłbyś to jakoś rozpisać? chociaż sam początek?

z góry dzięki!
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Rozwiąż układ kongruencji

Post autor: »

Mamy do rozwiązania:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 2 \pmod{21} \\ x \equiv 5 \pmod{11} \\ x \equiv 3 \pmod{5}\end{cases}}\)

Szukamy teraz takich \(\displaystyle{ x_1,x_2,x_3}\), że:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_1 \equiv 1 \pmod{21} \\ x_1 \equiv 0 \pmod{11} \\ x_1 \equiv 0 \pmod{5}\end{cases}}\) \(\displaystyle{ \begin{cases} x_2 \equiv 0 \pmod{21} \\ x_2 \equiv 1 \pmod{11} \\ x_2 \equiv 0 \pmod{5}\end{cases}}\) \(\displaystyle{ \begin{cases} x_3 \equiv 0 \pmod{21} \\ x_3 \equiv 0 \pmod{11} \\ x_3 \equiv 1 \pmod{5}\end{cases}}\)

Rozwiązaniem wyjściowego układu będzie \(\displaystyle{ 2x_1+5x_2+3x_3 \mod 21\cdot 11\cdot 5}\).

Znajdźmy dla przykładu \(\displaystyle{ x_1}\). Skoro jest ono podzielne przez \(\displaystyle{ 11}\) i przez \(\displaystyle{ 5}\), to znaczy, że \(\displaystyle{ x_1=55k}\). Wstawiając to do pierwszej kongruencji dostaniemy:
\(\displaystyle{ 55k \equiv 1 \pmod{21}}\)
czyli
\(\displaystyle{ 13k \equiv 1 \pmod{21}}\)
Łatwo teraz znaleźć \(\displaystyle{ k}\) przy pomocy rozszerzonego algorytmu Euklidesa, a jak znamy \(\displaystyle{ k}\), to znamy też \(\displaystyle{ x_1}\).

Q.
anders90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 18 lut 2011, o 12:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Rozwiąż układ kongruencji

Post autor: anders90 »

no ok, wyznaczam sobie po kolei \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}, x_{3}}\)
i jeśli się nie pomyliłem nigdzie to będzie to:

\(\displaystyle{ x_{1} = -8 + 21k}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = 2 + 11k}\)
\(\displaystyle{ x_{3} = 1 + 5k}\)

podstawiam to sobie pod równanie
\(\displaystyle{ 2x_1+5x_2+3x_3 \mod 21\cdot 11\cdot 5}\).

i wychodzi mi:
\(\displaystyle{ 112k-3 (mod 1155)}\)

dobrze?

przy wszystkich układach kongruencji można śmiało stosować metodę niezależnych reszt?

jeszcze raz dzięki za zainteresowanie i pomoc!
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Rozwiąż układ kongruencji

Post autor: »

Nie.

Wszystkie \(\displaystyle{ k}\) w sensie w jakim zapisałeś są błędne/niepotrzebne. Przedstawionym wyżej sposobem znajdujemy rozwiązanie \(\displaystyle{ x_0}\) z przedziału \(\displaystyle{ [0, 21 cdot 11 cdot 5)}\), a dopiero jak już to zrobimy, to na samym końcu piszemy, że ogólnym rozwiązaniem jest:
\(\displaystyle{ x=x_0+21 \cdot 11 \cdot 5\cdot k}\)

Ponadto, nawet po pominięciu \(\displaystyle{ k}\), same \(\displaystyle{ x_1,x_2,x_3}\) są wyliczone nieprawidłowo. W którym miejscu podany wyżej sposób wyznaczenia \(\displaystyle{ x_1}\) nie jest jasny?

Q.
anders90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 18 lut 2011, o 12:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Rozwiąż układ kongruencji

Post autor: anders90 »

\(\displaystyle{ 13k \equiv 1 \pmod{21}}\)

ehh ok już wiem nieco więcej. mówisz że liczymy z rozszerzonego algorytmu ok.
ja licze tak:

\(\displaystyle{ 13k \equiv 1 \pmod{21}}\)

\(\displaystyle{ 13k+21w = 1}\)
\(\displaystyle{ 1 = -8 \cdot 13+5 \cdot 21}\)
\(\displaystyle{ x_{0} = -8}\)
\(\displaystyle{ x = -8 + 21w}\)

co robię źle?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Rozwiąż układ kongruencji

Post autor: »

Wyznaczyłeś \(\displaystyle{ k=-8}\), ale pamiętaj, że \(\displaystyle{ x_1=55k}\).

Q.
95Villain95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 4 paź 2013, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kosmos
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż układ kongruencji

Post autor: 95Villain95 »

yorgin pisze:Moja metoda wygląda podobnie, jak poprzednika, pozwolę sobie również wykorzystać jego fragment rachunków, by przejść do uproszczonego układu:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 2(mod 21) \\ x \equiv 5 (mod 11) \\ x \equiv 3 (mod 5)\end{cases}}\)

Z ostatniego wynika, że

\(\displaystyle{ x=5k+3, k\in\mathbb{Z}}\)

Podstawiasz taką postać do drugiego równania:

\(\displaystyle{ 5k+3\equiv 5\mod 11}\)

skąd kolejno:

\(\displaystyle{ 10l\equiv 4\mod 11\\
k\equiv 7\mod 11}\)


czyli

\(\displaystyle{ k=11l+7, l\in\mathbb{Z}}\)

a stąd wracając z podstawieniami do \(\displaystyle{ x}\):

\(\displaystyle{ x=5(11l+7)+3=55l+38, l\in\mathbb{Z}}\)

Wykorzystamy tą postać do pierwszego równania:

\(\displaystyle{ 55l+38\equiv 2\mod 21}\)

i kolejno:

\(\displaystyle{ 13l\equiv 6 \mod 21 | \cdot 2\\
5l\equiv 12\mod 21 |\cdot 4\\
20l\equiv 48\mod 21\\
-l\equiv 6\mod 21\\
l\equiv 15\mod 21}\)


Zatem

\(\displaystyle{ l=21m+15, m\in\mathbb{Z}}\)

więc ostatecznie

\(\displaystyle{ x=55(21m+15)+38=1155+863m, m\in\mathbb{Z}}\)
Przepraszam za odkopanie, ale czy tutaj wynik nie powinien wynosić
\(\displaystyle{ x=1155m+863, m\in\mathbb{Z}}\)?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Rozwiąż układ kongruencji

Post autor: Premislav »

Istotnie.
ODPOWIEDZ