wykazanie liczby całkowitej
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
wykazanie liczby całkowitej
\(\displaystyle{ \sqrt{a+b \sqrt{c} } + \sqrt{a-b \sqrt{c} }}\) Prosze o wskazówki
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2011, o 19:34 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
wykazanie liczby całkowitej
Dla \(\displaystyle{ a=1, b=2, c=3}\)wyrażenie nie ma sensu (pod drugim pierwiastkiem będzie liczba ujemna)major37 pisze:\(\displaystyle{ \sqrt{a+b \sqrt{c} } + \sqrt{a-b \sqrt{c} }}\) Prosze o wskazówki
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
wykazanie liczby całkowitej
Dział wykonywanie zadań w zbiorze liczb niewymiernych:) Może w książce jest jakiś błąd.-- 8 wrz 2011, o 19:58 --Może powinno być liczba niewymierna a nie całkowita
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
wykazanie liczby całkowitej
No to może zapis ma wyglądać tak:
\(\displaystyle{ a+b \sqrt{c} + a-b \sqrt{c}}\)
a nie
\(\displaystyle{ \sqrt{a+b \sqrt{c} } + \sqrt{a-b \sqrt{c} }}\)
?
\(\displaystyle{ a+b \sqrt{c} + a-b \sqrt{c}}\)
a nie
\(\displaystyle{ \sqrt{a+b \sqrt{c} } + \sqrt{a-b \sqrt{c} }}\)
?