Permutacje, silnia

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Mixture00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 5 paź 2010, o 20:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 2 razy

Permutacje, silnia

Post autor: Mixture00 »

Podaj, ile zer ma na końcu liczba a) 15! b) 100!
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2011, o 16:19 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Permutacje, silnia

Post autor: sushi »

wypisz po kolei te liczby i pobierz je w dwójki tak aby dały wielokrotnosci liczby \(\displaystyle{ 10}\)
Xitami

Permutacje, silnia

Post autor: Xitami »

\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^\infty \left\lfloor \frac{n}{5^k}\right\rfloor}\)
ODPOWIEDZ