Zadanie
Różnica kwadratów dwóch liczb naturalnych wynosi 23. Jakie to liczby?
wie ktoś może jak to rozwiązać z zastosowaniem ukałdu równań?
Różnica kwadratów dwóch liczb naturalnych wynosi 23.
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Różnica kwadratów dwóch liczb naturalnych wynosi 23.
Zauwaz ze liczba 23 jest liczba pierwsza (jedynymi dzielnikami 23 sa liczby 1 i 23)
\(\displaystyle{ a^2-b^2=23}\)
Korzystaj z wzoru na roznice kwadratow otrzymujemy:
\(\displaystyle{ (a-b)(a+b)=23}\)
Stad otrzymujemy ze:
\(\displaystyle{ (a-b=1\wedge a+b=23) (a-b=23 a+b=1)}\)
\(\displaystyle{ a^2-b^2=23}\)
Korzystaj z wzoru na roznice kwadratow otrzymujemy:
\(\displaystyle{ (a-b)(a+b)=23}\)
Stad otrzymujemy ze:
\(\displaystyle{ (a-b=1\wedge a+b=23) (a-b=23 a+b=1)}\)