Kolejny układ

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Kolejny układ

Post autor: mol_ksiazkowy »

Niech \(\displaystyle{ k \geq 6}\) ; Wykazac, ze układ:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x_1+x_2+...+x_{k-1}=x_k \\ x_1^3+ x_2^3 +....+x_{k-1}^3=x_k\end{cases}}\)

ma nieskończenie wiele rozwiazań w zbiorze
\(\displaystyle{ Z = \{ 0, \pm 1, \pm 2, \pm 3 , ... \}}\)
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Kolejny układ

Post autor: bartek118 »

Wystarczy położyć \(\displaystyle{ x_{k}=0}\), a zmienne po lewej dobierać w dowolny sposób, aby się zerowały parami. Jeśli jedna zostanie to trzeba dać jej 0. No i wtedy oczywiście na nieskończenie wiele sposobów możemy dobrać te zerujące się pary, np (-2,2), (-2011, 2011) itd.
Ostatnio zmieniony 12 sie 2011, o 09:45 przez bartek118, łącznie zmieniany 1 raz.
brzoskwinka1

Kolejny układ

Post autor: brzoskwinka1 »

np. \(\displaystyle{ \{(n,-n,0,0,...,0):n\in \mathbb{N}\}}\)
ODPOWIEDZ