NWD definicje dowód

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
fmateuszf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 sie 2011, o 07:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dfsafwea

NWD definicje dowód

Post autor: fmateuszf »

\(\displaystyle{ a,b\in\mathbb{N}, a>0}\) to
\(\displaystyle{ NWD(a,b)=d\Longleftrightarrow div(a)\cap div(b)=div(d)\Longleftrightarrow \mathbb{Z}a+\mathbb{Z}b=\mathbb{Z}d\Longleftrightarrow d=max\{s:s|a\ i\ s|b\}}\)
Udowodnić, że definicje są równoważne
ODPOWIEDZ