Oblicz NWD i NWW

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
madziula1784
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 12 sty 2011, o 17:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Oblicz NWD i NWW

Post autor: madziula1784 »

Oblicz NWD i NWW liczb:
\(\displaystyle{ 4321 _{\left( 5\right) }}\)
\(\displaystyle{ 4321 _{\left( 7\right) }}\)
irena_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 496
Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 122 razy

Oblicz NWD i NWW

Post autor: irena_1 »

\(\displaystyle{ 4321_{(5)}=1+2\cdot5+3\cdot5^2+4\cdot5^3=586_{(10)}\\4321_{(7)}=1+2\cdot7+3\cdot7^2+4\cdot7^3=1534_{(10)}\\586=2\cdot293\\1534=2\cdot13\cdot59\\NWD(586,\ 1534)=2\\NWW(586,\ 1534)=586\cdot13\cdot59=449462}\)
madziula1784
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 12 sty 2011, o 17:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Oblicz NWD i NWW

Post autor: madziula1784 »

z jakiego twierdzenia korzystasz?
ODPOWIEDZ