Wynik Kongruencji

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
michal654
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 lut 2010, o 10:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsk Podlaski
Podziękował: 1 raz

Wynik Kongruencji

Post autor: michal654 »

Chciałbym dowiedzieć się czy dobrze policzyłem dany przykład
\(\displaystyle{ 275^{17}\equiv x(mod 17)}\)

wyszło mi:

\(\displaystyle{ 275^{16} \cdot 275\equiv 1(mod 17)}\)

czyli
\(\displaystyle{ 275^{17}\equiv 275(mod 17)}\)

Czy wynik jest poprawny?
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Wynik Kongruencji

Post autor: ares41 »

\(\displaystyle{ x}\) powinien należeć do zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 0,1,...,16\right\}}\)

\(\displaystyle{ 275 \equiv 3 (mod 17)}\)
Ostatnio zmieniony 16 cze 2011, o 19:44 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Wynik Kongruencji

Post autor: Vax »

\(\displaystyle{ 275^{17} \equiv 3^{17} \equiv 3^{16} \cdot 3 \equiv 1\cdot 3 \equiv 3 \pmod{17}}\)

Po drodze korzystamy z tego, że \(\displaystyle{ 3^{16} \equiv 1 \pmod{17}}\) co wynika z twierdzenia Eulera.

Pozdrawiam.
michal654
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 lut 2010, o 10:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsk Podlaski
Podziękował: 1 raz

Wynik Kongruencji

Post autor: michal654 »

ok dzięki
ODPOWIEDZ