Znajdź taką liczbę, dla której...

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
XiaN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 sty 2007, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Znajdź taką liczbę, dla której...

Post autor: XiaN »

Nie jestem dobry z Matematyki i dlatego jak napisałem temat tu gdzie nie trzeba z góry przepraszam.Teraz mój problem .pani od matematyki zadała nam zadanie które jest bardzo trudne i nie mogę dać sobie z nim rady.Na 1 rzut oka wydaje się łatwe ale niestety nie dla mnie.

Przykład:
x-Kwadrat=-1

I mamy odpowiedzieć jaka to liczba lub liczby kryją się pod x

kwadrat = do 2 potęgi
Ostatnio zmieniony 9 sty 2007, o 21:39 przez XiaN, łącznie zmieniany 1 raz.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Znajdź taką liczbę, dla której...

Post autor: Rogal »

Myślę, że jakiś dobry wujek moderator się Tobą zaopiekuje, natomiast jeśli chodzi o równanie \(\displaystyle{ x^{2} = -1}\) to nie ma ono rozwiązań w liczbach rzeczywistych, li tylko w zespolonych - można wręcz powiedzieć, że jest 'definicyjne' dla jednostki urojonej \(\displaystyle{ i = \sqrt{-1}}\) (dodam, że spełnia to równanie jeszcze -i, ale to ono tak z musu to robi ; P).
Natomiast widzę, że masz dowcipną panią matematyczkę o otwartym umyśle, więc zadaj jej takowe pytanie - co to za dwie liczby, których suma jest równa 10, a iloczyn 40 : ).
Awatar użytkownika
`vekan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: far away
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 71 razy

Znajdź taką liczbę, dla której...

Post autor: `vekan »

a może lepiej odesłać go na mała lekturę tutaj
XiaN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 sty 2007, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Znajdź taką liczbę, dla której...

Post autor: XiaN »

Wielkie dzięki za link .Będę miał co czytać w nocy .Na drugi raz postaram się nie popełniać błędów .Jeszcze raz dzięki.No i zobaczymy kto to rozwikła .A tak z ciekawości Rogal co to za liczby .
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Znajdź taką liczbę, dla której...

Post autor: *Kasia »

Rogal, czy w Twoim zdaniu wychodzi:
\(\displaystyle{ 5+\sqrt{15}i\ oraz\ 5-\sqrt{15}i}\)?
ODPOWIEDZ