Udowodnij, że dla dowolnych liczb dodatnich a i b

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Udowodnij, że dla dowolnych liczb dodatnich a i b

Post autor: bliznieta07129 »

Udowodnij, że dla dowolnych liczb dodatnich a i b zachodzi nierówność \(\displaystyle{ \sqrt[3]{(a+b)( \frac{1}{a} + \frac{1}{b} )} \le \sqrt[3]{ \frac{a}{b} } + \sqrt[3]{ \frac{b}{a} }}\)
marcinz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 26 sty 2010, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

Udowodnij, że dla dowolnych liczb dodatnich a i b

Post autor: marcinz »

Podnieś obie strony do trzeciej potęgi.
ODPOWIEDZ