Rozwiąż równanie w zbiorze liczb całkowitych

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Rozwiąż równanie w zbiorze liczb całkowitych

Post autor: bliznieta07129 »

Rozwiąż z zbiorze liczb całkowitych równanie \(\displaystyle{ (x-1-x ^{2} )(4y-8-y ^{2} )=3}\)
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Rozwiąż równanie w zbiorze liczb całkowitych

Post autor: Vax »

Zauważ, że \(\displaystyle{ a,b \in Z \wedge ab = 3 \Rightarrow (a,b) = (-1;-3) \vee (-3;-1) \vee (1;3) \vee (3;1)}\)

Teraz tworzysz kilka układów równań, rozwiązujesz je i szukasz rozwiązań całkowitych

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ