Witam,
mam takie zadanko do udowodnienia:
Udowodnij, że ułamek \(\displaystyle{ \frac{12n+1}{30n+2}}\) jest nieskracalny.
Czy ktoś mógłby mnie naprowadzić na dowód tego zadania?
Ułamek nieskracalny
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Ułamek nieskracalny
Zauważ, że korzystając z algorytmu Euklidesa otrzymujemy: (\(\displaystyle{ (a,b)}\) - nwd liczb a,b)
\(\displaystyle{ (12n+1 ; 30n+2) = (12n+1 ; 30n+2-2(12n+1)) = (12n+1 ; 6n) = \\ \\ = (12n+1-2\cdot 6n ; 6n) = (1 ; 6n) = 1}\)
Czyli licznik jest względnie pierwszy z mianownikiem skąd wynika teza.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ (12n+1 ; 30n+2) = (12n+1 ; 30n+2-2(12n+1)) = (12n+1 ; 6n) = \\ \\ = (12n+1-2\cdot 6n ; 6n) = (1 ; 6n) = 1}\)
Czyli licznik jest względnie pierwszy z mianownikiem skąd wynika teza.
Pozdrawiam.