Reszta z dzielenia
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Reszta z dzielenia
Wyznacz resztęz dzielenia liczby \(\displaystyle{ 2^{9768}}\) przez \(\displaystyle{ 3}\) oraz \(\displaystyle{ 3^{73}}\) przez \(\displaystyle{ 4}\).
Reszta z dzielenia
\(\displaystyle{ 2^2\equiv 1 \pmod{3}\\
\left( 2^2 \right ) ^{4884} \equiv 1 \pmod{3}}\)
Z drugim prawie tak samo zrób.
\left( 2^2 \right ) ^{4884} \equiv 1 \pmod{3}}\)
Z drugim prawie tak samo zrób.
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Reszta z dzielenia
A potem udowodnij, że taka zależność rzeczywiście zachodzi.Errichto pisze:Rozpisz reszty z dzielenia \(\displaystyle{ 2^1, \ 2^2, \ 2^3, \ ...}\) aż znajdziesz zależność.
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Reszta z dzielenia
Niestety nie mam pojęcia jak to dalej rozwiązać, jeszcze jak by była normalna liczba to z algorytmu euklidesa, a jak jest kwadrat to już nie wiemabc666 pisze: \(\displaystyle{ \left( 2^2 \right ) ^{4884} \equiv 1 \pmod{3}}\)
Ostatnio zmieniony 2 cze 2011, o 16:24 przez Kanodelo, łącznie zmieniany 1 raz.
Reszta z dzielenia
no to już koniec, przecieżNiestety nie mam pojęcia jak to dalej rozwiązać,
\(\displaystyle{ 4884\cdot 2= 9768}\)
Reszta z dzielenia
\(\displaystyle{ 3^2\equiv 1 \pmod{4} \\
\left(3^2 \right) ^{36} \equiv 1 \pmod{4}\qquad |\cdot 3 \\
3^{73}\equiv 3 \pmod{4}}\)
\left(3^2 \right) ^{36} \equiv 1 \pmod{4}\qquad |\cdot 3 \\
3^{73}\equiv 3 \pmod{4}}\)