wykazanie nierówności

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
Billie Jean
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 10 mar 2010, o 08:14
Płeć: Kobieta

wykazanie nierówności

Post autor: Billie Jean »

Jak wykazać, że \(\displaystyle{ 2 ^{7n} + 5 ^{3n} < 2* 131^{n}}\) ?
z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

wykazanie nierówności

Post autor: Errichto »

\(\displaystyle{ 2 ^{7n}=(2^7)^n=128^n<131^n}\)
Analogicznie \(\displaystyle{ 5 ^{3n}=...}\)
ODPOWIEDZ