równanie w liczbach całkowitych

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

równanie w liczbach całkowitych

Post autor: darek20 »

Ile par licz całkowitych \(\displaystyle{ (a,\ b)}\) spełnia równanie \(\displaystyle{ a^{2}b^{2}=4a^{5}+b^{3}}\)?
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

równanie w liczbach całkowitych

Post autor: fon_nojman »

\(\displaystyle{ a = 27, b = -243}\)

\(\displaystyle{ a = 27, b = 486.}\)
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

równanie w liczbach całkowitych

Post autor: darek20 »

a mozesz pokazac jak do tego doszedłes?
Xitami

równanie w liczbach całkowitych

Post autor: Xitami »

* ... -y%5E3%3D0
mam więcej
PARI/GP>for(a=0,10000,for(b=-10000,10000,if(a*a*b*b==4*(a^5)+(b^3),print(a", "b))))
0, 0
2, -4
27, -243
27, 486
32, 512
54, 972
125, 3125
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

równanie w liczbach całkowitych

Post autor: darek20 »

cos te wasze programy szwankuja bo jeszcze \(\displaystyle{ -1,2}\)
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

równanie w liczbach całkowitych

Post autor: fon_nojman »

Widać jak trzeba kombinować jeżeli \(\displaystyle{ b}\) jest podzielne przez coś niepodzielnego przez \(\displaystyle{ 2}\) to \(\displaystyle{ a}\) tez musi być przez to podzielne. Podobnie gdy \(\displaystyle{ a}\) jest podzielne (przy pewnych ograniczeniach na dzielnik) to wtedy \(\displaystyle{ b}\) będzie podzielne.
ODPOWIEDZ