Witam, zadanie brzmi:
Wyznacz wszystkie pary liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ x}\), \(\displaystyle{ y}\) spełniających równanie \(\displaystyle{ x^2 + y^2 + 9 = 3(x+ y) + xy}\)
Prosiłbym o pomoc
Adam
Równanie w liczbach rzeczywistych
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Równanie w liczbach rzeczywistych
\(\displaystyle{ x^2 + y^2 + 9 = 3(x+ y) + xy}\)
\(\displaystyle{ x^2 - x(y + 3) + y^2 - 3y + 9 = 0}\)
delta i pierwiastki
\(\displaystyle{ \Delta \ge 0}\)
powinno wyjść \(\displaystyle{ (3,3)}\)
\(\displaystyle{ x^2 - x(y + 3) + y^2 - 3y + 9 = 0}\)
delta i pierwiastki
\(\displaystyle{ \Delta \ge 0}\)
powinno wyjść \(\displaystyle{ (3,3)}\)