Wyznaczyć cyfre jedności
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy
Wyznaczyć cyfre jedności
Ile wynosi cyfra jedności liczby \(\displaystyle{ 9 ^{3}+9 ^{13}+9 ^{23}+9 ^{32}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wyznaczyć cyfre jedności
Jeśli znasz kongruencje, to:
\(\displaystyle{ 9 ^{3}+9 ^{13}+9 ^{23}+9 ^{32}\equiv (-1) ^{3}+ (-1)^{13}+ (-1)^{23}+(-1)^{32}=-2\equiv 8 \mod 10}\)
Q.
\(\displaystyle{ 9 ^{3}+9 ^{13}+9 ^{23}+9 ^{32}\equiv (-1) ^{3}+ (-1)^{13}+ (-1)^{23}+(-1)^{32}=-2\equiv 8 \mod 10}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Wyznaczyć cyfre jedności
\(\displaystyle{ 9^1=9}\)
\(\displaystyle{ 9^2=81}\)
\(\displaystyle{ 9^3=\ldots1}\)
widać, że na cyfrę jedności ma wpływ tylko ostatnia cyfra jedności poprzedniej potęgi. Wyznacz liczby jedności poszczególnych składników.
\(\displaystyle{ 9^2=81}\)
\(\displaystyle{ 9^3=\ldots1}\)
widać, że na cyfrę jedności ma wpływ tylko ostatnia cyfra jedności poprzedniej potęgi. Wyznacz liczby jedności poszczególnych składników.
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy
Wyznaczyć cyfre jedności
tylko że \(\displaystyle{ 9^{3}=729}\) ale to drobiazg, zaraz zobacze co mi wyjdzie i dam znać.
wychodzi 9+9+9+1=28, czyli mam rozumieć że 8 to jest szukana cyfra? taki sposób zawsze działa?
wychodzi 9+9+9+1=28, czyli mam rozumieć że 8 to jest szukana cyfra? taki sposób zawsze działa?
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy