Oblicz wartość wyrażeń, znając wartość innego wyrażenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Oblicz wartość wyrażeń, znając wartość innego wyrażenia.
Wiedząc, że \(\displaystyle{ a + \frac{1}{a} =6}\), oblicz:
a)\(\displaystyle{ a ^{2} + \frac{1}{a ^{2} }}\)
b)\(\displaystyle{ a ^{3} + \frac{1}{a ^{3} }}\)
c)\(\displaystyle{ a ^{4} + \frac{1}{a ^{4} }}\)
d)\(\displaystyle{ a ^{6} + \frac{1}{a ^{6} }}\)
a)\(\displaystyle{ a ^{2} + \frac{1}{a ^{2} }}\)
b)\(\displaystyle{ a ^{3} + \frac{1}{a ^{3} }}\)
c)\(\displaystyle{ a ^{4} + \frac{1}{a ^{4} }}\)
d)\(\displaystyle{ a ^{6} + \frac{1}{a ^{6} }}\)
Ostatnio zmieniony 14 maja 2011, o 16:37 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Oblicz wartość wyrażeń, znając wartość innego wyrażenia.
a) Podnieś obie strony do kwadratu w swojej równości
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Oblicz wartość wyrażeń, znając wartość innego wyrażenia.
a) i c) już zrobiłam, tylko nie wiem jak b) i d)
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Oblicz wartość wyrażeń, znając wartość innego wyrażenia.
ale to do 3 potęgi mam podnieść? nie wychodzi jak do trzeciej podnoszę...
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Oblicz wartość wyrażeń, znając wartość innego wyrażenia.
\(\displaystyle{ a ^{3} + \frac{1}{a ^{3} } =6(a ^{2} -1+ \frac{1}{a ^{2} } )}\)
i?
i?
Oblicz wartość wyrażeń, znając wartość innego wyrażenia.
Skorzystaj z podpunktu \(\displaystyle{ a}\) teraz
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Oblicz wartość wyrażeń, znając wartość innego wyrażenia.
6(34-1)=198
ale przecież nie mam wszędzie dodawania żeby sobie to tak zamieniać
ale przecież nie mam wszędzie dodawania żeby sobie to tak zamieniać