CZy liczba N może byś sumą pewnych kolejnych liczb naturalnych...., n, n+1, ....n+r...?!
N=2007
Nowy Rok!!
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- madallenka
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 4 sty 2007, o 16:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 7 razy
Nowy Rok!!
tak, np suma liczb:
\(\displaystyle{ 219+220+221+222+223+224+225+226+227=2007}\)
Ogólniej, każde liczby wyliczone ze wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{(2n+r)(r+1)}{2}=2007}\), gdzie:
\(\displaystyle{ r}\) - ilość kolejnych liczb N
\(\displaystyle{ n}\) - pierwsza z tych liczb N, które sumujemy
\(\displaystyle{ 219+220+221+222+223+224+225+226+227=2007}\)
Ogólniej, każde liczby wyliczone ze wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{(2n+r)(r+1)}{2}=2007}\), gdzie:
\(\displaystyle{ r}\) - ilość kolejnych liczb N
\(\displaystyle{ n}\) - pierwsza z tych liczb N, które sumujemy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Nowy Rok!!
DeXiu pojałem aluzje wszak, 2007=1003+1004, chodziłoby wiec o to aby wyznaczyc maksymalny=pod wzgl ilosci skladnikow sumy... taki roklad (ewent wszystkie), czy ten ktory podała maddalenka jest optymalny... ?!
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
Nowy Rok!!
No jeśli brać pod uwagę ilość składników, to rozkład madallenki nie jest jeszcze maksymalny. Takim będzie \(\displaystyle{ 2007=103+104+...+120}\) Ogólnie możemy wyrazić 2007 jako sumę: 1, 2, 3, 6, 9 lub 18 składników