Kwadrat liczby

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
dani alves
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 11 maja 2011, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 8 razy

Kwadrat liczby

Post autor: dani alves »

Kwadrat liczby \(\displaystyle{ x= \sqrt{2}- \sqrt[4]{2}}\) jest równy ??????
Proszę o pomoc.
miodzio1988

Kwadrat liczby

Post autor: miodzio1988 »

SKorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia
dani alves
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 11 maja 2011, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 8 razy

Kwadrat liczby

Post autor: dani alves »

Proszę o objaśnienie krok po kroku.
miodzio1988

Kwadrat liczby

Post autor: miodzio1988 »

Już masz objaśnione.
dani alves
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 11 maja 2011, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 8 razy

Kwadrat liczby

Post autor: dani alves »

Korzystałem ale za chiny mi nie wychodzi żadna z odpowiedzi.
miodzio1988

Kwadrat liczby

Post autor: miodzio1988 »

Pokaż zatem jak korzystałeś
dani alves
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 11 maja 2011, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 8 razy

Kwadrat liczby

Post autor: dani alves »

Nie mam objaśnione. Właśnie chodzi o to że nie mam tylko zdanie napisałeś i myślisz że co mądrala.
miodzio1988

Kwadrat liczby

Post autor: miodzio1988 »

dani alves pisze:Nie mam objaśnione. Właśnie chodzi o to że nie mam tylko zdanie napisałeś i myślisz że co mądrala.
Pokaż jak liczyłeś. Przecież napisałeś, że Ci nie wychodzi. Zatem przedstaw swoje obliczenia
dani alves
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 11 maja 2011, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 8 razy

Kwadrat liczby

Post autor: dani alves »

\(\displaystyle{ \left( \sqrt{2}- \sqrt[4]{2} \right) ^{2}=2-2 \sqrt{2} \sqrt[4]{2}+ \sqrt[4]{2}* \sqrt[4]{2}}\)
Tyle mam i później nie wiem co zrobić, bo mi żadna z czterech możliwych odpowiedzi nie wychodzi.
miodzio1988

Kwadrat liczby

Post autor: miodzio1988 »

No ok. Teraz wszystkie te liczby zapisz w postaci \(\displaystyle{ 2 ^{a}}\) , gdzie \(\displaystyle{ a}\) wyznaczasz
dani alves
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 11 maja 2011, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 8 razy

Kwadrat liczby

Post autor: dani alves »

\(\displaystyle{ 2 ^{1}-2 ^{1}* 2^{ \frac{1}{2} }*2 ^{ \frac{1}{4} }+2 ^{ \frac{1}{4} }*2 ^{ \frac{1}{4} }}\)
No i teraz kompletnie nie wiem co zrobić, jak poskracać te potęgi można czy coś. Proszę o wyjaśnienie.
miodzio1988

Kwadrat liczby

Post autor: miodzio1988 »

Działania na potęgach proszę wykonać teraz
dani alves
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 11 maja 2011, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 8 razy

Kwadrat liczby

Post autor: dani alves »

No przecież napisałem, dalej już nie wiem jak. Nie wiem jakie działania na potęgach. Proszę o wyjaśnienie!
miodzio1988

Kwadrat liczby

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ a^{m + n} = a^m \cdot a^n.}\)
dani alves
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 11 maja 2011, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 8 razy

Kwadrat liczby

Post autor: dani alves »

\(\displaystyle{ 2 ^{1}-2 ^{ \frac{7}{4} }+2 ^{ \frac{1}{2} }}\)
I co dalej????????
ODPOWIEDZ