Nierówność dla 2 zmiennych rzeczywistych
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 11 maja 2011, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 8 razy
Nierówność dla 2 zmiennych rzeczywistych
Mam problem z następującym zadaniem: Wykaż, że dla dowolnych liczb dodatnich a, b prawdziwa jest nierówność: \(\displaystyle{ \frac{a+b}{2} \ge \sqrt{ab}}\) Z góry dziękuje.
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Nierówność dla 2 zmiennych rzeczywistych
Mnożymy przez 2:
\(\displaystyle{ a+b \ge 2\sqrt{ab}}\)
Obie strony są nieujemne, więc możemy podnieść do kwadratu:
\(\displaystyle{ a^2+2ab+b^2 \ge 4ab}\)
\(\displaystyle{ a^2-2ab+b^2 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ (a-b)^2 \ge 0}\)
Co będzie zawsze spełnione.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ a+b \ge 2\sqrt{ab}}\)
Obie strony są nieujemne, więc możemy podnieść do kwadratu:
\(\displaystyle{ a^2+2ab+b^2 \ge 4ab}\)
\(\displaystyle{ a^2-2ab+b^2 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ (a-b)^2 \ge 0}\)
Co będzie zawsze spełnione.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 11 maja 2011, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 8 razy
Nierówność dla 2 zmiennych rzeczywistych
Wielkie dzięki Vax.-- 12 maja 2011, o 18:36 --Kurcze a to jest kolejny podpunkt tego zadania: \(\displaystyle{ \left( a+b\right)\left( \frac{1}{a}+ \frac{1}{b} \right) \ge 4}\)
I zrobiłem tak:
Pomnożyłem nawiasy: \(\displaystyle{ 1+ \frac{a}{b}+ \frac{b}{a}+1 \ge 4}\)
No i: \(\displaystyle{ \frac{a}{b}+ \frac{b}{a} \ge 2}\)
No i nie wiem czy dobrze, i nie wiem co dalej. Proszę o pomoc.
I zrobiłem tak:
Pomnożyłem nawiasy: \(\displaystyle{ 1+ \frac{a}{b}+ \frac{b}{a}+1 \ge 4}\)
No i: \(\displaystyle{ \frac{a}{b}+ \frac{b}{a} \ge 2}\)
No i nie wiem czy dobrze, i nie wiem co dalej. Proszę o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 11 maja 2011, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 11 maja 2011, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 8 razy
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Nierówność dla 2 zmiennych rzeczywistych
Udowodniłeś wcześniej, że \(\displaystyle{ \frac{x+y}{2} \ge \sqrt{xy}}\)
Teraz podstawiamy \(\displaystyle{ x = \frac{a}{b}}\) , \(\displaystyle{ y = \frac{b}{a}}\) i mamy:
\(\displaystyle{ \frac{\frac{a}{b}+\frac{b}{a}}{2} \ge \sqrt{\frac{a}{b}\cdot \frac{b}{a}} = \sqrt{1} = 1 /\cdot 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}+\frac{b}{a} \ge 2}\)
Pozdrawiam.
Teraz podstawiamy \(\displaystyle{ x = \frac{a}{b}}\) , \(\displaystyle{ y = \frac{b}{a}}\) i mamy:
\(\displaystyle{ \frac{\frac{a}{b}+\frac{b}{a}}{2} \ge \sqrt{\frac{a}{b}\cdot \frac{b}{a}} = \sqrt{1} = 1 /\cdot 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}+\frac{b}{a} \ge 2}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 11 maja 2011, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 8 razy
Nierówność dla 2 zmiennych rzeczywistych
Aha, a da się to jakoś inaczej zrobić, bez wykorzystania tego co udowodniłem wcześniej.?????
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Nierówność dla 2 zmiennych rzeczywistych
Oczywiście, rozumiem, że tamta nierówność jest dla niewiadomych tego samego znaku ? (Albo jednocześnie ujemne, albo dodatnie) w przeciwnym wypadku łatwo podać kontrprzykład, np \(\displaystyle{ a=1 \wedge b=-1}\) w przeciwnym razie:
\(\displaystyle{ \frac{a}{b} + \frac{b}{a} \ge 2 /\cdot ab}\)
\(\displaystyle{ a^2+b^2 \ge 2ab}\)
\(\displaystyle{ (a-b)^2 \ge 0}\)
Co będzie zawsze spełnione
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \frac{a}{b} + \frac{b}{a} \ge 2 /\cdot ab}\)
\(\displaystyle{ a^2+b^2 \ge 2ab}\)
\(\displaystyle{ (a-b)^2 \ge 0}\)
Co będzie zawsze spełnione
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 11 maja 2011, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 8 razy
Nierówność dla 2 zmiennych rzeczywistych
Kurcze, wielkie dzięki.-- 16 maja 2011, o 16:58 --A jeszcze jednego nie umiem udowodnić:
\(\displaystyle{ \frac{x ^{2} }{1+x ^{4} } \le \frac{1}{2}}\)
Z góry dzięki. Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \frac{x ^{2} }{1+x ^{4} } \le \frac{1}{2}}\)
Z góry dzięki. Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 11 maja 2011, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 8 razy