Zadanie jest następujące:
Podzielić zbiór liczb niewymiernych na dwa zbiory zamknięte ze względu na dodawanie
Podział liczb niewymiernych
-
- Użytkownik
- Posty: 440
- Rejestracja: 4 mar 2008, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 42 razy
Podział liczb niewymiernych
Ujemne i dodatnie?
\(\displaystyle{ \sqrt{2} + (- \sqrt{2} )=0}\) Czyli dwie liczby niewymierne dają liczbę wymierną. To zawsze będzie miało miejsce, jeśli weźmiemy \(\displaystyle{ x + (-x)}\). Z tego względu jedyną metodą moim zdaniem jest wziąć ujemne do jednego zbioru, a dodatnie do drugiego.
Pozdrawiam,
Ciamolek
\(\displaystyle{ \sqrt{2} + (- \sqrt{2} )=0}\) Czyli dwie liczby niewymierne dają liczbę wymierną. To zawsze będzie miało miejsce, jeśli weźmiemy \(\displaystyle{ x + (-x)}\). Z tego względu jedyną metodą moim zdaniem jest wziąć ujemne do jednego zbioru, a dodatnie do drugiego.
Pozdrawiam,
Ciamolek
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 9 maja 2011, o 18:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 12 razy
Podział liczb niewymiernych
To było pierwsze co pomyślałem, niestety:
\(\displaystyle{ (9- \sqrt{2}) + \sqrt{2} =9}\)
a więc dwie liczby niewymierne jednego znaku mogą dać liczbę wymierną. Naprawdę długo już myślałem nad tym podziałem. Doszedłem między innymi do wniosku, że oba zbiory muszą być gęste w R
\(\displaystyle{ (9- \sqrt{2}) + \sqrt{2} =9}\)
a więc dwie liczby niewymierne jednego znaku mogą dać liczbę wymierną. Naprawdę długo już myślałem nad tym podziałem. Doszedłem między innymi do wniosku, że oba zbiory muszą być gęste w R
-
- Użytkownik
- Posty: 440
- Rejestracja: 4 mar 2008, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 42 razy
Podział liczb niewymiernych
Jak to za dnia przeczytałem, to aż mnie rozbawiło. Oczywiście, moje rozumowanie jest błędne. A rozwiązanie trzeba przyznać jest ciekawe.Ciamolek pisze:Ujemne i dodatnie?
\(\displaystyle{ \sqrt{2} + (- \sqrt{2} )=0}\) Czyli dwie liczby niewymierne dają liczbę wymierną. To zawsze będzie miało miejsce, jeśli weźmiemy \(\displaystyle{ x + (-x)}\). Z tego względu jedyną metodą moim zdaniem jest wziąć ujemne do jednego zbioru, a dodatnie do drugiego.