Liczby \(\displaystyle{ a, b, c, d}\) są całkowite dodatnie oraz liczba \(\displaystyle{ c \cdot d}\) jest podzielna przez liczbę \(\displaystyle{ a \cdot b}\) . Wynika stąd, że
a) a lub b jest dzielnikiem \(\displaystyle{ c \cdot d}\)
b) a jest dzielnikiem c lub d
c) żadna z liczb a i b nie może być dzielnikiem żadnej z liczb c i d
d) żadna z powyższych odpowiedzi nie jest prawdziwa
Z góry dziękuje za pomoc.
Podzielnosc liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Podzielnosc liczby
bo można napisać
\(\displaystyle{ cd=kab}\), dla pewnego k całkowitego, więc w rozkładzie na czynniki pierwsze liczby \(\displaystyle{ cd}\)...
\(\displaystyle{ cd=kab}\), dla pewnego k całkowitego, więc w rozkładzie na czynniki pierwsze liczby \(\displaystyle{ cd}\)...
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Podzielnosc liczby
Prawdziwe jest nawet więcej niż a), czyli \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) dzieli \(\displaystyle{ c\cdot d}\).
Istotnie, skoro \(\displaystyle{ a|a\cdot b}\) i \(\displaystyle{ a\cdot b|c\cdot d}\), to \(\displaystyle{ a|c\cdot d}\) (z przechodniości podzielności - to proste spostrzeżenie). Dla \(\displaystyle{ b}\) tak samo.
JK
Istotnie, skoro \(\displaystyle{ a|a\cdot b}\) i \(\displaystyle{ a\cdot b|c\cdot d}\), to \(\displaystyle{ a|c\cdot d}\) (z przechodniości podzielności - to proste spostrzeżenie). Dla \(\displaystyle{ b}\) tak samo.
JK