Rownanie diofantyczne

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
kinia888
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 18 lut 2009, o 18:51
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy

Rownanie diofantyczne

Post autor: kinia888 »

Prosze o pomoc w wymysleniu i rozwiazaniu przykładu równania diofantycznego postaci \(\displaystyle{ \frac{a}{x}+\frac{b}{y}=\frac{c}{z}}\), gdzie a,b,c sa jakimis danymi a x,y,z to niewiadome z góry dziekuje
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

Rownanie diofantyczne

Post autor: fon_nojman »

\(\displaystyle{ \frac{1}{x}+\frac{1}{y}=\frac{\sqrt2}{z}.}\)
kinia888
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 18 lut 2009, o 18:51
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy

Rownanie diofantyczne

Post autor: kinia888 »

a jakis pomysł na rozwiazanie
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

Rownanie diofantyczne

Post autor: fon_nojman »

\(\displaystyle{ \frac{z}{x}+\frac{z}{y}=\sqrt2}\)
czyli rozwiązań brak, po lewej stronie liczba wymierna po prawej niewymierna.
ODPOWIEDZ