Problem z równaniem

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
binio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 14 paź 2009, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zbąszyń
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 42 razy

Problem z równaniem

Post autor: binio »

Nie wiem jak się do tego zabrać:

Dla liczb c i d wyznaczyć takie x i y że \(\displaystyle{ x*c+y*d=nwd}\)
a) c=132 i d=42
b) c=112 i d=56
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Problem z równaniem

Post autor: ares41 »

Czy przypadkiem z prawej strony czegoś nie brakuje?
Największy wspólny dzielnik czego?
Xitami

Problem z równaniem

Post autor: Xitami »

pewnie nwd=gcd(c, d)
binio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 14 paź 2009, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zbąszyń
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 42 razy

Problem z równaniem

Post autor: binio »

Przepraszam chodziło o :
\(\displaystyle{ x*c+y*d=nwd(x,y)}\)
ODPOWIEDZ