odejmowanie w systemie dwójkowym
odejmowanie w systemie dwójkowym
Nie wiem czy to odpowiedni dział, ale potrzebuje pomocy - mam odjąć od siebie cyfry które są zapisane w systemie dwójkowym: 1110101 - 111111 = ?
odejmowanie w systemie dwójkowym
pyzol - nie wiem co to za zasada - jak pamiętam to
1-1=0;
0-0=0
0-1=1 i pożyczamy 1;
- i właśnie z tymi pożyczkami mam problem
1-1=0;
0-0=0
0-1=1 i pożyczamy 1;
- i właśnie z tymi pożyczkami mam problem
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
odejmowanie w systemie dwójkowym
No właśnie też tak na początku pomyślałem, ale potem policzyłem ile cyfr ma pierwsza, a ile druga.
No i stwierdziłem "E. lepiej nie."
No i stwierdziłem "E. lepiej nie."
odejmowanie w systemie dwójkowym
zmiana znaku liczby:
dodaj nieznaczące zera by obie liczby miały taką samą długość
zamień 0 na 1, a 1 na 0
dodaj 1
i tak zamiast odejmować można dodawać
dodaj nieznaczące zera by obie liczby miały taką samą długość
zamień 0 na 1, a 1 na 0
dodaj 1
i tak zamiast odejmować można dodawać