Podzielnośc liczb

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
binio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 14 paź 2009, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zbąszyń
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 42 razy

Podzielnośc liczb

Post autor: binio »

Mam do rozwiązania zadanie, lecz już nie pamiętam jak się to liczyło więc proszę chociaż o podpowiedź.

Zadanie:
Ile liczb ze zbioru x={51, 52, ..., 100} jest podzielnych przez:
a) 3,5 i 6
b) 5 i 6
Ile liczb jest niepodzielnych przez:
a) 4 i 7
b) 5 i 6
Awatar użytkownika
kristoffwp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 688
Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko - Biała
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 88 razy

Podzielnośc liczb

Post autor: kristoffwp »

Podpowiedź:
Liczba podzielna przez \(\displaystyle{ 3,5,6}\) musi być wielokrotnością liczby \(\displaystyle{ 30}\)
binio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 14 paź 2009, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zbąszyń
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 42 razy

Podzielnośc liczb

Post autor: binio »

Czyli chodzi on nww tych liczb?
Czy \(\displaystyle{ \frac{100}{30}-\frac{50}{30}}\)
To będzie odpowiedź do pierwszego???
Awatar użytkownika
kristoffwp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 688
Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko - Biała
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 88 razy

Podzielnośc liczb

Post autor: kristoffwp »

Czyli wyjdzie Ci, że w tym zakresie masz \(\displaystyle{ 1 \frac{2}{3}}\) liczby podzielnej przez 30?
Pomyśl, jakie liczby są wielokrotnościami \(\displaystyle{ 30}\)?
\(\displaystyle{ 30,60,90,120,...}\). To ile ich będzie w zadanym zakresie?
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Podzielnośc liczb

Post autor: smigol »

binio pisze:Czyli chodzi on nww tych liczb?
Czy \(\displaystyle{ \frac{100}{30}-\frac{50}{30}}\)
To będzie odpowiedź do pierwszego???
\(\displaystyle{ \left[ \frac{100}{30}\right] -\left[ \frac{50}{30}\right]}\)
binio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 14 paź 2009, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zbąszyń
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 42 razy

Podzielnośc liczb

Post autor: binio »

Z tego wynika, że tylko dwie liczby będą podzielne przez 3, 5 i 6.

Czyli b):

Liczba podzielna przez 5 i 6 również musi być wielokrotnością 30 czyli również będą 2 w tym zbiorze.

Zadanie 2, a):

Liczba podzielna przez 4 i 7 to jest 28.
28, 56, 84, 112 takich liczb w przedziale są 2 więc wystarczy je odjąć od reszty więc 50 - 2 = 48
Liczb nie podzielnych przez 4 i 7 w przedziale jest 48?

Czy można do tego wyprowadzić jakiś wzór np. na ciąg arytmetyczny (bo przedział w którym poszukujemy liczby mógł by być większy i ciężko było by tak porównywać)??
Czy tak to powinno wyglądać???

DO SMIGOL
Co ten zapis oznacza. Czy ma to coś wspólnego z działaniem na zbiorach. Mógł byś coś więcej napisać?
Xitami

Podzielnośc liczb

Post autor: Xitami »

\(\displaystyle{ \left\lfloor\frac{100}{30}\right\rfloor -\left\lfloor \frac{50}{30}\right\rfloor}\)
funkcja podłoga, albo floor czyli największa liczba całkowita nie większa od danej
binio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 14 paź 2009, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zbąszyń
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 42 razy

Podzielnośc liczb

Post autor: binio »

No już wszystko wiem, dzięki wszystkim za pomoc. Temat uważam za zamknięty.
ODPOWIEDZ