Rozwiąż kongurencje
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Rozwiąż kongurencje
Można podzielić przez \(\displaystyle{ 2}\):
\(\displaystyle{ 7x\equiv11\pmod{18}}\).
Dalej znajdź odwrotność do \(\displaystyle{ 7}\) modulo \(\displaystyle{ 18}\) i pomnóż przez nią obie strony.
\(\displaystyle{ 7x\equiv11\pmod{18}}\).
Dalej znajdź odwrotność do \(\displaystyle{ 7}\) modulo \(\displaystyle{ 18}\) i pomnóż przez nią obie strony.
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Rozwiąż kongurencje
Jak tą odwrotność znaleść?
Można tak:
\(\displaystyle{ 7x-11=18k \\
7x=18k-11}\)
no to np x=1 spełnia równanie, więc 1 będzie odwrotnościa?
Można tak:
\(\displaystyle{ 7x-11=18k \\
7x=18k-11}\)
no to np x=1 spełnia równanie, więc 1 będzie odwrotnościa?
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Rozwiąż kongurencje
Nie, jeżeli a jest odwrotnością \(\displaystyle{ 7}\) modulo \(\displaystyle{ 18}\) to musi zachodzić:
\(\displaystyle{ 7a \equiv 1 (mod \ 18)}\)
Skąd otrzymujemy \(\displaystyle{ a=13}\) (w innym temacie podałem 2 metody, jak do tego szybko dojść) czyli naszą odwrotnością jest 13, mnożymy teraz przez to naszą kongruencje:
\(\displaystyle{ 7x \equiv 11 (mod \ 18)}\)
\(\displaystyle{ 91x \equiv 143 (mod \ 18)}\)
\(\displaystyle{ x \equiv 17 (mod \ 18)}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ 7a \equiv 1 (mod \ 18)}\)
Skąd otrzymujemy \(\displaystyle{ a=13}\) (w innym temacie podałem 2 metody, jak do tego szybko dojść) czyli naszą odwrotnością jest 13, mnożymy teraz przez to naszą kongruencje:
\(\displaystyle{ 7x \equiv 11 (mod \ 18)}\)
\(\displaystyle{ 91x \equiv 143 (mod \ 18)}\)
\(\displaystyle{ x \equiv 17 (mod \ 18)}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 4 paź 2013, o 20:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kosmos
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż kongurencje
Czy poprawną odpowiedzią nie będzie przypadkiem \(\displaystyle{ x \equiv 17 (mod \ 36)}\)?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Rozwiąż kongurencje
Nie, nie będzie. Tzn. każda liczba tej postaci jest rozwiązaniem kongruencji z tego wątku, ale ta formuła nie wyczerpuje rozwiązań. Np. \(\displaystyle{ 35}\) nie daje reszty \(\displaystyle{ 17}\) z dzielenia przez \(\displaystyle{ 36}\), a niewątpliwie jest rozwiązaniem.
Może nie zrozumiałeś, co stało się w drugim poście:
zapis \(\displaystyle{ 14x \equiv 22\pmod{36}}\) oznacza, że dla każdego \(\displaystyle{ x}\) spełniającego tę zależność istnieje taka liczba całkowita \(\displaystyle{ t(x)}\), że \(\displaystyle{ 14x=36\cdot t(x)+22}\). No i teraz tę równość dzielimy stronami przez dwa, tak, jak pisał norwimaj (zwykle gdy ma się już trochę wprawy, to tak się tego nie rozpisuje, ale wprawa przychodzi wraz z rozwiązywaniem).
A dzielimy przez dwa, bo \(\displaystyle{ gcd(14,36)\neq 1}\) i nie moglibyśmy zastosować tej metody, o którą pytałeś w innym wątku.
Może nie zrozumiałeś, co stało się w drugim poście:
zapis \(\displaystyle{ 14x \equiv 22\pmod{36}}\) oznacza, że dla każdego \(\displaystyle{ x}\) spełniającego tę zależność istnieje taka liczba całkowita \(\displaystyle{ t(x)}\), że \(\displaystyle{ 14x=36\cdot t(x)+22}\). No i teraz tę równość dzielimy stronami przez dwa, tak, jak pisał norwimaj (zwykle gdy ma się już trochę wprawy, to tak się tego nie rozpisuje, ale wprawa przychodzi wraz z rozwiązywaniem).
A dzielimy przez dwa, bo \(\displaystyle{ gcd(14,36)\neq 1}\) i nie moglibyśmy zastosować tej metody, o którą pytałeś w innym wątku.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 4 paź 2013, o 20:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kosmos
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż kongurencje
Czyli do sprowadzania kongruencji do postaci \(\displaystyle{ x \equiv a_{1}\pmod{b_{1}}}\) nie mogę używać metody, o którą pytałem w innym poście jedynie, gdy \(\displaystyle{ gcd\neq 1}\)? Rozumiem, że w przypadku, gdy mam już każde równanie w układzie kongruencji sprowadzone do takiej postaci, to twierdzenie o chińskich resztach jest uniwersalne i możliwe do zastosowania w każdym przypadku? Przepraszam za ciągnięcie tematu, ale chciałbym sobie to uporządkować w głowie.
Ostatnio zmieniony 3 cze 2016, o 11:48 przez 95Villain95, łącznie zmieniany 1 raz.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Rozwiąż kongurencje
Chińskie twierdzenie o resztach ma swoje założenia, konkretnie zaś \(\displaystyle{ b_{i}}\) muszą być parami względnie pierwsze.
Przykładowo, w układzie
\(\displaystyle{ \begin{cases}3x \equiv{15}\pmod{36} \\13x\equiv 2 \pmod{17}\\ 5x\equiv 1\pmod{4}\end{cases}}\)
każdą pojedynczą kongruencję można sprowadzić do postaci \(\displaystyle{ x\equiv a_{i}\pmod{b_{i}}}\), ale co z tego, skoro \(\displaystyle{ gcd(4,12)=4>1}\).
Przykładowo, w układzie
\(\displaystyle{ \begin{cases}3x \equiv{15}\pmod{36} \\13x\equiv 2 \pmod{17}\\ 5x\equiv 1\pmod{4}\end{cases}}\)
każdą pojedynczą kongruencję można sprowadzić do postaci \(\displaystyle{ x\equiv a_{i}\pmod{b_{i}}}\), ale co z tego, skoro \(\displaystyle{ gcd(4,12)=4>1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 4 paź 2013, o 20:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kosmos
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż kongurencje
Czyli reasumując, do sprowadzania kongruencji do postaci \(\displaystyle{ x \equiv a_{1}\pmod{b_{1}}}\) nie mogę używać metody, o którą pytałem w innym poście jedynie, gdy \(\displaystyle{ gcd\neq 1}\), natomiast użycie chińskiego twierdzenia o resztach jest możliwe jedynie, gdy \(\displaystyle{ b_{i}}\) są parami względnie pierwsze?-- 5 cze 2016, o 11:11 --Jeżeli odpowiedzi na moje pytania są pozytywne, to czy istnieje uniwersalna metoda sprowadzania kongruencji do postaci \(\displaystyle{ x \equiv a_{1}\pmod{b_{1}}}\),
gdy nie mogę użyć tej:
gdy nie mogę użyć tej:
Dodatkowo, jaki sposób jest najlepszy do rozwiązywania układó∑ kongruencji, gdy \(\displaystyle{ b_{i}}\) nie są parami względnie pierwsze i niemożliwe jest użycie chińskiego twierdzenia?infty pisze:Jest sposób. Jeśli mamy równanie \(\displaystyle{ ax \equiv b \pmod {n}}\)
i \(\displaystyle{ d=gcd(a,n)}\) oraz \(\displaystyle{ d | b}\) to wtedy:
1. obliczamy takie \(\displaystyle{ r}\) i \(\displaystyle{ s}\) z rozszerzonego algorytmu Euklidesa,
że \(\displaystyle{ ra+sn=d}\) ( ... _algorithm)
2. obliczamy \(\displaystyle{ x=\frac{rb}{d}}\)
3. inne rozwiązania, jeśli istnieją, są kongruentne z \(\displaystyle{ x}\) modulo \(\displaystyle{ \frac{n}{d}}\) i należą
do zbioru \(\displaystyle{ \{0,...,(n-1)\}}\)