Układ kongurencji
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Układ kongurencji
W sadzie zebrano jabłka, których nie było wiecej niz 1000.
Gdyby podzielic jabłka równo do 7 koszy, to zostanie 1 jabłko.
Gdyby podzielic jabłka równo do 13 koszy, to zostanie 6 jabłek.
Mozna jednak podzielic jabłka równo na 11 cz¸esci. Ile zebrano
jabłek?
Tu trzeba jakis układ kongurencji ułożyć.... Ale niemam pojęcia jak Pomożcie....
Gdyby podzielic jabłka równo do 7 koszy, to zostanie 1 jabłko.
Gdyby podzielic jabłka równo do 13 koszy, to zostanie 6 jabłek.
Mozna jednak podzielic jabłka równo na 11 cz¸esci. Ile zebrano
jabłek?
Tu trzeba jakis układ kongurencji ułożyć.... Ale niemam pojęcia jak Pomożcie....
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Układ kongurencji
Czyli z pierwszego \(\displaystyle{ x=7k+1}\)
wstawiam do drugiej i jest \(\displaystyle{ 7k+1 =6(mod 13)}\)
I teraz żeby zostało samo 7k trzeba odjąć 12?
wstawiam do drugiej i jest \(\displaystyle{ 7k+1 =6(mod 13)}\)
I teraz żeby zostało samo 7k trzeba odjąć 12?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Układ kongurencji
No, jeśli nie znasz lepszej metody, to może Ci się tak uda. Nie uczono Cię o rozwiązywaniu układów a wymagają tego od Ciebie?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Układ kongurencji
Chcemy rozwiązać układ
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x\equiv a_1\pmod{p_1}\\
x\equiv a_2\pmod{p_2}\\
\ldots\\
x\equiv a_n\pmod{p_n}
\end{cases}}\)
gdzie liczby \(\displaystyle{ p_1,\ldots,p_n}\) są względnie pierwsze.
Niech \(\displaystyle{ P=p_1p_2\ldots p_n}\). Niech \(\displaystyle{ m_i}\) to będzie odwrotność do \(\displaystyle{ \frac{P}{p_i}}\) modulo \(\displaystyle{ p_i}\). Możemy ją znaleźć algorytmem Euklidesa. Rozwiązaniem układu jest
\(\displaystyle{ a_1m_1\frac{P}{p_1}+\ldots+a_nm_n\frac{P}{p_n}}\).
Z Chińskiego Twierdzenia o Resztach wiadomo, że jest to jedyne rozwiązanie tego układu modulo \(\displaystyle{ P}\).
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x\equiv a_1\pmod{p_1}\\
x\equiv a_2\pmod{p_2}\\
\ldots\\
x\equiv a_n\pmod{p_n}
\end{cases}}\)
gdzie liczby \(\displaystyle{ p_1,\ldots,p_n}\) są względnie pierwsze.
Niech \(\displaystyle{ P=p_1p_2\ldots p_n}\). Niech \(\displaystyle{ m_i}\) to będzie odwrotność do \(\displaystyle{ \frac{P}{p_i}}\) modulo \(\displaystyle{ p_i}\). Możemy ją znaleźć algorytmem Euklidesa. Rozwiązaniem układu jest
\(\displaystyle{ a_1m_1\frac{P}{p_1}+\ldots+a_nm_n\frac{P}{p_n}}\).
Z Chińskiego Twierdzenia o Resztach wiadomo, że jest to jedyne rozwiązanie tego układu modulo \(\displaystyle{ P}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Układ kongurencji
No dobra to na przykładzie tego układu to będzie:norwimaj pisze:\(\displaystyle{ \begin{cases}
x\equiv1\pmod7\\
x\equiv6\pmod{13}\\
x\equiv0\pmod{11}\\
0\le x\le1000
\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ P=1001}\) i teraz \(\displaystyle{ p_3=11}\) więc \(\displaystyle{ \frac{P}{p_i}=91}\), ale to się dzieli bez reszty, podobnie \(\displaystyle{ p_2=13}\) i \(\displaystyle{ \frac{P}{p_2}=77}\) reszta 0, a \(\displaystyle{ \frac{1001}{7}}\)też się dzieli bez restzy
i teraz elementy odwrotne trzeba wyznaczyc, i podstawic do wzoru