Dwie ostatnie cyfry liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Dwie ostatnie cyfry liczby
Wyznacz dwie ostatnie cyfry liczby \(\displaystyle{ 7 ^{9 ^{9 ^{9} } }}\).
Dałem radę wyznaczyć ostatnią cyfrę korzystając kongruencji, ale nie mam pomysłu jak przedostatnią wyliczyć.
Dałem radę wyznaczyć ostatnią cyfrę korzystając kongruencji, ale nie mam pomysłu jak przedostatnią wyliczyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
Dwie ostatnie cyfry liczby
Oczywiście (7,100)=1. Zauważmy, że z twierdzenia Eulera mamy:
\(\displaystyle{ 7^{\varphi (100)} \equiv 1 (\hbox{mod} 100)}\),
\(\displaystyle{ \varphi (100) = \varphi (2^2 \cdot 5^2 ) = \varphi (4) \varphi (25) = 40}\)
Więc
\(\displaystyle{ 7^{40} \equiv 1 (\hbox{mod} 100)}\)
Wystarczy teraz przedstawić liczbę \(\displaystyle{ 9^{9^{9}}}\) w postaci \(\displaystyle{ 40k + n}\), czyli znaleźć resztę z dzielenia \(\displaystyle{ 9^{9^{9}}}\) przez \(\displaystyle{ 40}\). Szybki rachunek ukazuje, że \(\displaystyle{ 9^{9^{9}} \equiv 9 (\hbox{mod} 40)}\)
Zatem \(\displaystyle{ 7^{9^{9^{9}}} = 7^{40k + 9} = (7^{40})^k * 7^9 = 7^9 = 7(\hbox{mod} 100)}\)
Ostatecznie ostatnimi dwiema cyframi tej liczby są 07
EDIT: Dzięki Vax za obliczenie mi \(\displaystyle{ 9^2}\) :*
\(\displaystyle{ 7^{\varphi (100)} \equiv 1 (\hbox{mod} 100)}\),
\(\displaystyle{ \varphi (100) = \varphi (2^2 \cdot 5^2 ) = \varphi (4) \varphi (25) = 40}\)
Więc
\(\displaystyle{ 7^{40} \equiv 1 (\hbox{mod} 100)}\)
Wystarczy teraz przedstawić liczbę \(\displaystyle{ 9^{9^{9}}}\) w postaci \(\displaystyle{ 40k + n}\), czyli znaleźć resztę z dzielenia \(\displaystyle{ 9^{9^{9}}}\) przez \(\displaystyle{ 40}\). Szybki rachunek ukazuje, że \(\displaystyle{ 9^{9^{9}} \equiv 9 (\hbox{mod} 40)}\)
Zatem \(\displaystyle{ 7^{9^{9^{9}}} = 7^{40k + 9} = (7^{40})^k * 7^9 = 7^9 = 7(\hbox{mod} 100)}\)
Ostatecznie ostatnimi dwiema cyframi tej liczby są 07
EDIT: Dzięki Vax za obliczenie mi \(\displaystyle{ 9^2}\) :*
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Dwie ostatnie cyfry liczby
Bardzo ładnie, można zdecydowanie szybciej:
\(\displaystyle{ 9 \equiv 1 (mod \ 4) \Rightarrow 9^{9^9} \equiv 1 (mod \ 4) \Leftrightarrow 9^{9^9} = 4k+1 , k \in N}\)
Zauważmy, że \(\displaystyle{ 7^4 \equiv 1 (mod \ 100) /^k \Rightarrow 7^{4k} \equiv 1 (mod \ 100) \Rightarrow 7^{4k+1} \equiv 7 (mod \ 100)}\)
Czyli 2 ostatnie cyfry to 07.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ 9 \equiv 1 (mod \ 4) \Rightarrow 9^{9^9} \equiv 1 (mod \ 4) \Leftrightarrow 9^{9^9} = 4k+1 , k \in N}\)
Zauważmy, że \(\displaystyle{ 7^4 \equiv 1 (mod \ 100) /^k \Rightarrow 7^{4k} \equiv 1 (mod \ 100) \Rightarrow 7^{4k+1} \equiv 7 (mod \ 100)}\)
Czyli 2 ostatnie cyfry to 07.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Dwie ostatnie cyfry liczby
A pokażesz mi jak tą ostatnią cyfre wyznaczyć bo ja nawet ostatniej nie umim wyznaczyćkamil13151 pisze: Dałem radę wyznaczyć ostatnią cyfrę korzystając kongruencji, ale nie mam pomysłu jak przedostatnią wyliczyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Dwie ostatnie cyfry liczby
Zrobiłem to tak:
\(\displaystyle{ 7^1=7 \Rightarrow 7^5 \Rightarrow 7^9 \\
7^2=49 \Rightarrow 7^6 \\
7^3=343 \Rightarrow 7^7 \\
7^4=2401 \Rightarrow 7^8}\)
Następne potęgi będą kolejno dawać na końcu taką samą cyfrę, czyli 7,9,3,1.
Teraz sprawdźmy jaką ostatnią cyfrę ma: \(\displaystyle{ 9 ^{9 ^{9} }}\)
Skorzystamy z kongruencji:
\(\displaystyle{ 9 \equiv -1 \ (mod \ 10)}\)
\(\displaystyle{ 9 ^{9 ^{9}} \equiv (-1)^{9 ^{9}} \equiv -1 \equiv 9 \ (mod \ 10)}\)
Ostatnią cyfrą \(\displaystyle{ 9 ^{9 ^{9} }}\) jest 9, więc: \(\displaystyle{ 7 ^{...9}}\)
a dziewiątka podlega pod \(\displaystyle{ 7^1=7}\), czyli ostatnią cyfrą jest 7.
\(\displaystyle{ 7^1=7 \Rightarrow 7^5 \Rightarrow 7^9 \\
7^2=49 \Rightarrow 7^6 \\
7^3=343 \Rightarrow 7^7 \\
7^4=2401 \Rightarrow 7^8}\)
Następne potęgi będą kolejno dawać na końcu taką samą cyfrę, czyli 7,9,3,1.
Teraz sprawdźmy jaką ostatnią cyfrę ma: \(\displaystyle{ 9 ^{9 ^{9} }}\)
Skorzystamy z kongruencji:
\(\displaystyle{ 9 \equiv -1 \ (mod \ 10)}\)
\(\displaystyle{ 9 ^{9 ^{9}} \equiv (-1)^{9 ^{9}} \equiv -1 \equiv 9 \ (mod \ 10)}\)
Ostatnią cyfrą \(\displaystyle{ 9 ^{9 ^{9} }}\) jest 9, więc: \(\displaystyle{ 7 ^{...9}}\)
a dziewiątka podlega pod \(\displaystyle{ 7^1=7}\), czyli ostatnią cyfrą jest 7.
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Dwie ostatnie cyfry liczby
Można trochę szybciej:
\(\displaystyle{ 9 \equiv 1 (mod \ 4) \Rightarrow 9^{9^{9}} \equiv 1 (mod 4) \Leftrightarrow 9^{9^{9}} = 4k+1}\)
Teraz zauważamy, że:
\(\displaystyle{ 7^4 \equiv 1 (mod \ 10) \Rightarrow 7^{4k} \equiv 1 (mod \ 10) \Rightarrow 7^{4k+1} \equiv 7 (mod \ 10)}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ 9 \equiv 1 (mod \ 4) \Rightarrow 9^{9^{9}} \equiv 1 (mod 4) \Leftrightarrow 9^{9^{9}} = 4k+1}\)
Teraz zauważamy, że:
\(\displaystyle{ 7^4 \equiv 1 (mod \ 10) \Rightarrow 7^{4k} \equiv 1 (mod \ 10) \Rightarrow 7^{4k+1} \equiv 7 (mod \ 10)}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 4 paź 2013, o 20:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kosmos
- Podziękował: 1 raz
Dwie ostatnie cyfry liczby
Czy ktoś może mi wyjaśnić w jaki sposób zostało wyliczone \(\displaystyle{ 9^{9^{9}} \equiv 9 (\hbox{mod} 40)}\)?Marcinek665 pisze: Wystarczy teraz przedstawić liczbę \(\displaystyle{ 9^{9^{9}}}\) w postaci \(\displaystyle{ 40k + n}\), czyli znaleźć resztę z dzielenia \(\displaystyle{ 9^{9^{9}}}\) przez \(\displaystyle{ 40}\). Szybki rachunek ukazuje, że \(\displaystyle{ 9^{9^{9}} \equiv 9 (\hbox{mod} 40)}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Dwie ostatnie cyfry liczby
Tego nikt oprócz Autora Ci nie powie, trochę "niesprytne" jest takie pytanie. Można zrobić np. tak:
\(\displaystyle{ \phi(40)=\phi(5)\cdot \phi(8)=16}\) oraz \(\displaystyle{ (9,40)=1}\).
Zatem z tw. Eulera mamy \(\displaystyle{ 9^{16}\equiv 1\pmod{40}}\). Ponadto \(\displaystyle{ 9^{9}=9\cdot (9^{2})^{4}}\) i \(\displaystyle{ 9^{2}\equiv 1\pmod{16}}\), więc \(\displaystyle{ (9^{2})^{4}\equiv 1^{4}\pmod{16}}\)
i \(\displaystyle{ 9\cdot(9^{2})^{4}\equiv 9\pmod{16}}\). Stąd istnieje takie \(\displaystyle{ m}\) naturalne, że
\(\displaystyle{ 9^{9^{9}}=9^{16m+9}=9^{9} \cdot (9^{16})^{m}}\),
zaś \(\displaystyle{ 9^{9}\equiv 9\pmod{40}}\), bo \(\displaystyle{ 9^{9}=9\cdot (2\cdot 40+1)^{4}}\) i \(\displaystyle{ (9^{16})^{m}\equiv 1\pmod{40}}\), a więc
\(\displaystyle{ 9^{9^{9}}\equiv 9\pmod{40}}\)
-- 5 cze 2016, o 13:44 --
Można o wiele prościej. Uogólnijmy obserwację \(\displaystyle{ 9^{9}\equiv 9\pmod{40}}\) na \(\displaystyle{ 9^{2k+1}\equiv 9\pmod{40} dla k\in \NN}\). Istotnie, mamy
\(\displaystyle{ 9\equiv 9\pmod{40}}\) a także \(\displaystyle{ 9^{2k+1}=9\cdot (80+1)^{k}}\)...
\(\displaystyle{ \phi(40)=\phi(5)\cdot \phi(8)=16}\) oraz \(\displaystyle{ (9,40)=1}\).
Zatem z tw. Eulera mamy \(\displaystyle{ 9^{16}\equiv 1\pmod{40}}\). Ponadto \(\displaystyle{ 9^{9}=9\cdot (9^{2})^{4}}\) i \(\displaystyle{ 9^{2}\equiv 1\pmod{16}}\), więc \(\displaystyle{ (9^{2})^{4}\equiv 1^{4}\pmod{16}}\)
i \(\displaystyle{ 9\cdot(9^{2})^{4}\equiv 9\pmod{16}}\). Stąd istnieje takie \(\displaystyle{ m}\) naturalne, że
\(\displaystyle{ 9^{9^{9}}=9^{16m+9}=9^{9} \cdot (9^{16})^{m}}\),
zaś \(\displaystyle{ 9^{9}\equiv 9\pmod{40}}\), bo \(\displaystyle{ 9^{9}=9\cdot (2\cdot 40+1)^{4}}\) i \(\displaystyle{ (9^{16})^{m}\equiv 1\pmod{40}}\), a więc
\(\displaystyle{ 9^{9^{9}}\equiv 9\pmod{40}}\)
-- 5 cze 2016, o 13:44 --
Można o wiele prościej. Uogólnijmy obserwację \(\displaystyle{ 9^{9}\equiv 9\pmod{40}}\) na \(\displaystyle{ 9^{2k+1}\equiv 9\pmod{40} dla k\in \NN}\). Istotnie, mamy
\(\displaystyle{ 9\equiv 9\pmod{40}}\) a także \(\displaystyle{ 9^{2k+1}=9\cdot (80+1)^{k}}\)...
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 4 paź 2013, o 20:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kosmos
- Podziękował: 1 raz
Dwie ostatnie cyfry liczby
Co nowy temat przeglądam z tego typu zadaniami, to napotykam coraz to nowsze metody ich rozwiązywania. Czy istnieje jakaś uniwersalna?
Ostatnio zmieniony 6 cze 2016, o 12:44 przez 95Villain95, łącznie zmieniany 1 raz.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Dwie ostatnie cyfry liczby
Miałeś może na myśli uniwersalną.
Raczej nie ma takiej (choć może taki pogląd to kwestia mojej ignorancji), jest za to pewien zestaw chwytów i sztuczek, które się przydają:
sprawdzanie modulo małe liczby, podstawowe własności kongruencji, twierdzenie Eulera, jego szczególny przypadek, czyli małe twierdzenie Fermata, wzór dwumianowy Newtona...
Raczej nie ma takiej (choć może taki pogląd to kwestia mojej ignorancji), jest za to pewien zestaw chwytów i sztuczek, które się przydają:
sprawdzanie modulo małe liczby, podstawowe własności kongruencji, twierdzenie Eulera, jego szczególny przypadek, czyli małe twierdzenie Fermata, wzór dwumianowy Newtona...
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 4 paź 2013, o 20:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kosmos
- Podziękował: 1 raz
Dwie ostatnie cyfry liczby
Mam jeszcze pytanie do jednej z metod, mamy przykład \(\displaystyle{ 123 ^{512}}\). Oczywiście wyznaczamy dwie ostatnie cyfry.
\(\displaystyle{ 123 ^{40} \equiv 1(mod100)}\)
\(\displaystyle{ 123 \equiv 123(mod100)}\)
\(\displaystyle{ 512 = 40*12+32}\)
\(\displaystyle{ 123 ^{40*12+32} \equiv 123 ^{32} (mod100)}\)
Metoda sprawdza się w przypadku, gdy zostaje nam mała reszta po podzieleniu wykładnika potęgi przez \(\displaystyle{ 40}\). Jednak w tym przypadku mamy 32, w związku z tym szukam jakiegoś w miarę uniwersalnego i szybkiego sposobu policzenia dwóch ostatnich cyfr liczby postaci \(\displaystyle{ a^{b}}\), gdzie \(\displaystyle{ b}\) doprowadzę do wartości \(\displaystyle{ b<40}\). Jakieś sugestie?
\(\displaystyle{ 123 ^{40} \equiv 1(mod100)}\)
\(\displaystyle{ 123 \equiv 123(mod100)}\)
\(\displaystyle{ 512 = 40*12+32}\)
\(\displaystyle{ 123 ^{40*12+32} \equiv 123 ^{32} (mod100)}\)
Metoda sprawdza się w przypadku, gdy zostaje nam mała reszta po podzieleniu wykładnika potęgi przez \(\displaystyle{ 40}\). Jednak w tym przypadku mamy 32, w związku z tym szukam jakiegoś w miarę uniwersalnego i szybkiego sposobu policzenia dwóch ostatnich cyfr liczby postaci \(\displaystyle{ a^{b}}\), gdzie \(\displaystyle{ b}\) doprowadzę do wartości \(\displaystyle{ b<40}\). Jakieś sugestie?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Dwie ostatnie cyfry liczby
Mamy też \(\displaystyle{ 123^{20}\equiv 1\pmod {100}}\) - bo taka liczba daje resztę jeden z dzielenia przez \(\displaystyle{ 4}\) i przez \(\displaystyle{ 25}\). To nam zredukuje wykładnik do \(\displaystyle{ 12}\), a takie pitki to dobić można choćby ze wzoru dwumianowego Newtona.
Ogólnie gdy Euler zostawia za duże wykładniki, to dobrze jest szukać mniejszego n takiego, że \(\displaystyle{ a^n \equiv 1\pmod{b}}\) (lub minus jeden).
Ogólnie gdy Euler zostawia za duże wykładniki, to dobrze jest szukać mniejszego n takiego, że \(\displaystyle{ a^n \equiv 1\pmod{b}}\) (lub minus jeden).