udowodnij że ...jest liczbą całkowitą

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
mgl24
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 21 paź 2010, o 13:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 1 raz

udowodnij że ...jest liczbą całkowitą

Post autor: mgl24 »

\(\displaystyle{ \sqrt{3-2 \sqrt{2} } - \sqrt{2} =?}\)
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2011, o 00:51 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

udowodnij że ...jest liczbą całkowitą

Post autor: Vax »

Zauważ, że \(\displaystyle{ 3-2\sqrt{2} = (1-\sqrt{2})^2}\)

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ