Dowód na niewymierność liczby

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Ciastko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 10 sty 2010, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczebrzeszyn
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Dowód na niewymierność liczby

Post autor: Ciastko »

Takie zadanie, nie mam pojęcia jak się zabrać do tego...


Wiedząc, że liczba\(\displaystyle{ \sqrt{19}}\) jest niewymierna, udowodnij niewymierność liczby \(\displaystyle{ 4 \sqrt{19}-5}\)

Jeżeli zły dział to przepraszam, przenieście gdzie trzeba.
ElEski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 22 maja 2010, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 12 razy

Dowód na niewymierność liczby

Post autor: ElEski »

Wystarczy kilka pojęć na tematy wymierności i niewymierności liczb.
Mnożąc liczbę niewymierną przez wymierną powstaje niewymierna, dodając wymierną do liczby rzeczywistej nie zmieniasz jej wymierności (była niewymierna-zostaje niewymierna, była wymierna-zostaje wymierna)
Chcesz dowód? Jest bardzo łatwy. Może od razu podam.
Jeśli by było, ze nw*w=w, to wtedy w/w=nw, co jest jednak jasnym fałszem (w/w jest wymierna, sprowadź sobie obie te liczby do wspólnego mianownika i podziel)
natomiast jeśli nw+w=w, to w-w=nw, jednak aby się przekonać, że to nie prawda, sprowadzasz do wspólnego mianownika liczby w z tego równania.
w-liczba wymierna
nw-liczba niewymierna
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2011, o 21:06 przez ElEski, łącznie zmieniany 3 razy.
Ciastko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 10 sty 2010, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczebrzeszyn
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Dowód na niewymierność liczby

Post autor: Ciastko »

Wiem, że jest to liczba niewymierna, ale chodzi mi o to, że trzeba przeprowadzić dowód, ergo, potrzebne są obliczenia.
ElEski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 22 maja 2010, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 12 razy

Dowód na niewymierność liczby

Post autor: ElEski »

No to masz dowód u góry.
Ciastko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 10 sty 2010, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczebrzeszyn
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Dowód na niewymierność liczby

Post autor: Ciastko »

Dziękuję bardzo
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Dowód na niewymierność liczby

Post autor: Errichto »

ElEski pisze:Mnożąc liczbę niewymierną przez wymierną powstaje niewymierna,
\(\displaystyle{ \sqrt 2 \cdot 0=?}\) Tak, wiem, że za dużo się czepiam.

Co do zadania:
Ukryta treść:    
Ale można też oczywiście z definicji i własności działań na wymiernych i niewymiernych.
ElEski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 22 maja 2010, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 12 razy

Dowód na niewymierność liczby

Post autor: ElEski »

Errichto,
Nie, nie czepiasz się za dużo.
ZNów się pomyliłem.
Chory jestem i nie zauważam takich przypadków ;/- wszystko mi umyka.
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Dowód na niewymierność liczby

Post autor: Errichto »

Oj tam, oj tam, patrz mój podpis, a nie tu będziesz się wyżalał.
I jeśli nie kłamiesz co do wieku to i tak kozak jesteś, ja w tym wieku dopiero się tabliczki mnożenia się uczyłem
ElEski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 22 maja 2010, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 12 razy

Dowód na niewymierność liczby

Post autor: ElEski »

Nie, nie kłamię
I tak ścigam się z paroma osobami ;]
ODPOWIEDZ