rozwinięcia dziesiętne ułamka

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
elajza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 5 kwie 2011, o 17:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nysa

rozwinięcia dziesiętne ułamka

Post autor: elajza »

mam problem z zadaniem z matmy. brzmi ono tak:
oblicz sumę to trzydziestej czwartej cyfry po przecinku w rozwinięciu dziesiętnym ułamka 13/14 oraz dwieście szesnastej cyfry po przecinku w rozwinięciu dziesiętnym ułamka 5/7
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2011, o 19:15 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

rozwinięcia dziesiętne ułamka

Post autor: Psiaczek »

elajza pisze:mam problem z zadaniem z matmy. brzmi ono tak:
oblicz sumę to trzydziestej czwartej cyfry po przecinku w rozwinięciu dziesiętnym ułamka 13/14 oraz dwieście szesnastej cyfry po przecinku w rozwinięciu dziesiętnym ułamka 5/7
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem polecenie ale przykładowo:

\(\displaystyle{ \frac{5}{7}=0.(714285)=0.714285714285714285...}\)

Suma sześciu cyfr okresu to 27. Dwieście szesnaście cyfr po przecinku to trzydzieści sześć okresów.

\(\displaystyle{ 36 \cdot 27=972}\)

Z kolei \(\displaystyle{ \frac{13}{14}=0.9(285714)}\) i podobne rozumowanie.
ODPOWIEDZ