Witam, mam zadanie i taką tabelkę:
wartość danej--[-4][2][4][7][20]
liczebność------[7]-[2][3][6][2]
Mam nadzieję, że jest jasne która dana występuje w jakiej ilości. Teraz tak- medianę i srednią arytmetyczną policzyłem, aczkolwiek nie moge pojąć jak obliczyć odchylenie standardowe. Znalazłem w internecie wzór, ale co podstawić pod co to Bóg wie. Proszę o pomoc, ponieważ może przydać mi się to w innych zadaniach tego typu.
Z góry dziękuję.
Odchylenie standardowe
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Odchylenie standardowe
\(\displaystyle{ \sigma=\frac{(a_{1}-sa)^{2}+(a_{2}-sa)^{2}+...+(a_{n}-sa)^{2}}{n}}\)
gdzie "sa" oznacza średnią arytmetyczną twych danych.
Odchylenie standardowe to:
\(\displaystyle{ \sqrt{(\sigma)^{2}}}\)
gdzie "sa" oznacza średnią arytmetyczną twych danych.
Odchylenie standardowe to:
\(\displaystyle{ \sqrt{(\sigma)^{2}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 243
- Rejestracja: 12 mar 2011, o 15:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 153 razy
Odchylenie standardowe
No a pod te a1 co mam podstawić? Te wartości? Czy coś, w jakiejś kolejności konkretnej?
-
- Użytkownik
- Posty: 243
- Rejestracja: 12 mar 2011, o 15:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 153 razy
Odchylenie standardowe
Aha. Ok, czyli te wartości.
A w tym "n" w mianowniku co wstawić? Łączną ilość tych wartości? Czy sumę wszystkich wartości pomnozonych przez liczbę?
A w tym "n" w mianowniku co wstawić? Łączną ilość tych wartości? Czy sumę wszystkich wartości pomnozonych przez liczbę?