Nierówność

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Lifetec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 gru 2006, o 16:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Inowrocław

Nierówność

Post autor: Lifetec »

Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a, b, c zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}+c^{2} \geq ab+ac+bc}\)

Kod: Zaznacz cały

[tex] formuła [/tex] :]
Ostatnio zmieniony 28 gru 2006, o 19:14 przez Lifetec, łącznie zmieniany 1 raz.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Nierówność

Post autor: luka52 »

\(\displaystyle{ \frac{1}{2}(a-b)^2 \geq 0\\
\frac{1}{2}a^2 -ab + \frac{1}{2}b^2 \geq 0\\
\frac{1}{2}a^2 + \frac{1}{2}b^2 \geq ab}\)

Analogicznie:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}a^2 + \frac{1}{2}c^2 \geq ac\\
\frac{1}{2}b^2 + \frac{1}{2}c^2 \geq bc}\)

Dodać te nierówności i gotowe.
Marzec91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 24 sie 2007, o 23:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dziwnów

Nierówność

Post autor: Marzec91 »

Albo inaczej

\(\displaystyle{ (a-b)^{2}\geqslant0}\)

Analogicznie dla par \(\displaystyle{ b,c}\) i \(\displaystyle{ a,c}\).

\(\displaystyle{ (a-b)^{2}+(b-c)^{2}+(c-a)^{2}\geqslant0}\)
\(\displaystyle{ 2a^{2}+2b^{2}+2c^{2}\geqslant2ab+2bc+2ac=2(ab+bc+ac)}\)

Dzieląć obustronnie przez 2 dostajemy tezę zadania.
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

Nierówność

Post autor: Piotr Rutkowski »

Ehem, Marzec, to wcale nie jest inaczej Inaczej możnaby to zrobić np. z ciągów jednomonotonicznych:
Niech \(\displaystyle{ a \geq b \geq c}\)
\(\displaystyle{ a*a+b*b+c*c \geq a*b+b*c+c*a}\), na mocy ciągów jednomonotonicznych

EDIT: Oczywiście bez problemu można poruszany problem zawężyć do liczb \(\displaystyle{ R_{+}}\)
Marzec91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 24 sie 2007, o 23:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dziwnów

Nierówność

Post autor: Marzec91 »

W sumie tak, ale jakoś rażą mnie ułamki w nierównościach...
ODPOWIEDZ