Liczba różnych całkowitych dodatnich podzielników liczby \(\displaystyle{ 2 ^{39}3 ^{49}}\) jest:
a) równa 2000
b) równa 2001
c) większa od \(\displaystyle{ 39 \cdot 49}\)
Liczba różnych całkowitych dodatnich podzielników
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Liczba różnych całkowitych dodatnich podzielników
Dzielnik jest postaci \(\displaystyle{ 2^n3^k}\).
\(\displaystyle{ n \in \{0,1,...,39\}\\k \in \{0,1,...,49\}}\)
\(\displaystyle{ 40 \cdot 50=2000}\) dzielników.
a) tak b) nie c) tak
\(\displaystyle{ n \in \{0,1,...,39\}\\k \in \{0,1,...,49\}}\)
\(\displaystyle{ 40 \cdot 50=2000}\) dzielników.
a) tak b) nie c) tak