mnożenie przez 24 i 21 z resztą 5

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
aga.gmail
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 13 cze 2010, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

mnożenie przez 24 i 21 z resztą 5

Post autor: aga.gmail »

Wyznacz najmniejszą liczbę naturalną różną od pięciu, która przy dzieleniu przez 24
i 21 daję tę samą resztę równą 5.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

mnożenie przez 24 i 21 z resztą 5

Post autor: Crizz »

Liczbę, która przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ a}\) daje resztę \(\displaystyle{ b}\), można zapisać w postaci \(\displaystyle{ ak+b}\), gdzie \(\displaystyle{ k}\) jest pewną liczbą całkowitą.

Zastanów się, jak można tu wykorzystać najmniejszą wspólną wielokrotność.
ostryo

mnożenie przez 24 i 21 z resztą 5

Post autor: ostryo »

\(\displaystyle{ n}\) to bedzie nasza szukana liczba.
\(\displaystyle{ n=24k+5}\) k całkowite
\(\displaystyle{ n=21m+5}\) m calkowite
\(\displaystyle{ 24k=21m}\)
\(\displaystyle{ NWW(24,21)=168}\)
\(\displaystyle{ k=7}\), \(\displaystyle{ m=8}\)
czyli nasze \(\displaystyle{ n=173}\)
ODPOWIEDZ