Złota liczba - sposób zapisywania
Złota liczba - sposób zapisywania
Cześć !
Jest to mój pierwszy post na tym forum, jeśli nie umieściłem tego tematu w odpowiednim dziale to proszę o wyrozumiałość, nie wiedziałem gdzie on pasuje.
Przejdę do rzeczy, jak pewnie wiadomo złotą liczbę można zapisać za pomocą ułamka łańcuchowego \(\displaystyle{ 1+ \frac{1}{1+ \frac{1}{1+ \frac{1}{1+...} } }}\) , da się to udowodnić biorąc "kawałek" z tego ułamka i zamieniając na ułamek niewłaściwy, który będzie ilorazem sąsiadujących ze sobą liczb Fibonacciego. Znalazłem w czasopiśmie "Rusz głową", które ukazywało się jakiś czas temu, że złotą liczbę można również zapisać za pomocą \(\displaystyle{ \sqrt{1+ \sqrt{1+ \sqrt{1+ \sqrt{1...} } } }}\) , sprawdziłem to kalkulatorem i rzeczywiście, taki pierwiastek dąży do złotej liczby. Tutaj pragnę skierować pytanie do Was, jak można udowodnić, że taki pierwiastek jest złotą liczbą nie za pomocą kalkulatora.
Z góry dzięki za odpowiedź,
Pozdrawiam
Jest to mój pierwszy post na tym forum, jeśli nie umieściłem tego tematu w odpowiednim dziale to proszę o wyrozumiałość, nie wiedziałem gdzie on pasuje.
Przejdę do rzeczy, jak pewnie wiadomo złotą liczbę można zapisać za pomocą ułamka łańcuchowego \(\displaystyle{ 1+ \frac{1}{1+ \frac{1}{1+ \frac{1}{1+...} } }}\) , da się to udowodnić biorąc "kawałek" z tego ułamka i zamieniając na ułamek niewłaściwy, który będzie ilorazem sąsiadujących ze sobą liczb Fibonacciego. Znalazłem w czasopiśmie "Rusz głową", które ukazywało się jakiś czas temu, że złotą liczbę można również zapisać za pomocą \(\displaystyle{ \sqrt{1+ \sqrt{1+ \sqrt{1+ \sqrt{1...} } } }}\) , sprawdziłem to kalkulatorem i rzeczywiście, taki pierwiastek dąży do złotej liczby. Tutaj pragnę skierować pytanie do Was, jak można udowodnić, że taki pierwiastek jest złotą liczbą nie za pomocą kalkulatora.
Z góry dzięki za odpowiedź,
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Złota liczba - sposób zapisywania
\(\displaystyle{ \sqrt{1+ \sqrt{1+ \sqrt{1+ \sqrt{1...} } } }=x}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{1+ x }=x}\)
\(\displaystyle{ 1+ x =x^2}\)
\(\displaystyle{ x=...}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{1+ x }=x}\)
\(\displaystyle{ 1+ x =x^2}\)
\(\displaystyle{ x=...}\)
Złota liczba - sposób zapisywania
Dzięki za bardzo szybką i w rzeczywistości prostą odpowiedź, nie myślałem, że udowadnia się to w taki sposób.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Złota liczba - sposób zapisywania
Przedtem wypadało by udowodnić zbieżność ciągu \(\displaystyle{ \sqrt{1+ \sqrt{1+ \sqrt{1+ \sqrt{1...} } } }.}\)TheBill pisze:\(\displaystyle{ \sqrt{1+ \sqrt{1+ \sqrt{1+ \sqrt{1...} } } }=x}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{1+ x }=x}\)
\(\displaystyle{ 1+ x =x^2}\)
\(\displaystyle{ x=...}\)
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Złota liczba - sposób zapisywania
Ja to rozumiem jako ciąg
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} f^n(1)}\)
gdzie \(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{1+x},\ x \ge -1}\) oraz \(\displaystyle{ f^n}\) to złożenie \(\displaystyle{ n-}\)razy funkcji \(\displaystyle{ f,}\) który teoretycznie może być rozbieżny.
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} f^n(1)}\)
gdzie \(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{1+x},\ x \ge -1}\) oraz \(\displaystyle{ f^n}\) to złożenie \(\displaystyle{ n-}\)razy funkcji \(\displaystyle{ f,}\) który teoretycznie może być rozbieżny.
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Złota liczba - sposób zapisywania
Teraz sprawdziłem jak dokładnie było to zadanie.
\(\displaystyle{ \sqrt{1+ \sqrt{1+ \sqrt{1+ \sqrt{1...} } } }=x}\)
\(\displaystyle{ 1+ \sqrt{1+ \sqrt{1+ \sqrt{1...} } } =x^2}\)
\(\displaystyle{ 1+x=x^2}\)
Czy w powyższym (prawie takim samym rozwiązaniu) trzeba udowadniać zbieżność ciągu? (chociaż i tak nie wiem co to znaczy )
Dodam, że to zadanie jest w zbiorze dla szkól średnich (kiełbasa).
\(\displaystyle{ \sqrt{1+ \sqrt{1+ \sqrt{1+ \sqrt{1...} } } }=x}\)
\(\displaystyle{ 1+ \sqrt{1+ \sqrt{1+ \sqrt{1...} } } =x^2}\)
\(\displaystyle{ 1+x=x^2}\)
Czy w powyższym (prawie takim samym rozwiązaniu) trzeba udowadniać zbieżność ciągu? (chociaż i tak nie wiem co to znaczy )
Dodam, że to zadanie jest w zbiorze dla szkól średnich (kiełbasa).
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Złota liczba - sposób zapisywania
Moim zdaniem trzeba. Co to jest \(\displaystyle{ \sqrt{1+ \sqrt{1+ \sqrt{1+ \sqrt{1...} } } }}\)?